Hlavní navigace

Facebook dočasně zablokoval 200 aplikací, jež nadměrně „těžily účty“

15. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vyšetřování, jež má odhalit, zda nějaké aplikace v minulosti z uživatelských účtů vytáhly více informací, než je podle Facebooku zdrávo, pokračuje. Dvě stovky aplikací byly dočasně zablokovány a podlehnou podrobnému šetření.

Díky kauze s Cambridge Analyticou, kde bylo zneužito 87 milionů účtů, se Facebook dostal pod drobnohled a začalo se mluvit o jeho možných dopadech na soukromí. Je aspoň určitá šance, že se široká veřejnost bude zabývat tím, jak Facebook funguje. Zuckerberg sám se ocitnul už dvakrát před americkým senátem. V reakci na kauzu Facebook slíbil určité kroky pro zlepšení situace. Na některé už došlo, např. máme k dispozici lepší správu připojených aplikací. Byl i omezen přístup aplikací k uživatelským datům. Facebook dále prověřuje aplikace, které před změnou pravidel v roce 2014, kdy měly mnohem volnější přístup k uživatelským datům a byly právě schopné sbírat informace mj. o přátelích, vytěžily z Facebooku velký objem dat o účtech.

Velký audit facebookových aplikací

Facebook nespecifikuje, co je to velký objem dat. Buď jak buď, v rámci interního auditu už dočasně zablokoval 200 aplikací. Neříká konkrétně, kolik aplikací bylo v rámci auditu prošetřeno, jen hovoří o řádu tisíců. V první fázi chce identifikovat aplikace, jež získaly mnoho informací o uživatelích a uživatelkách. Ve druhé fázi šetření bude komunikovat s tvůrci a tvůrkyněmi, aby zjistil, proč aplikace přistupovaly k tolika informacím.

MMF24

Cnews FM: Kauza jménem Facebook. Otevře společnost oči?

Uvedené dvě stovky aplikací právě takovému detailnímu šetření podlehnou. Pokud jejich autorky nebo autoři chování obhájí, budou aplikace opět povoleny. Pokud ne, Facebook je ze sociální sítě vykáže nadobro. Na webu podpory můžete sledovat, zda někteří z vašich přátel v minulosti použili aplikaci, které o vás posbírala uživatelská data.