Hlavní navigace

Facebook vyšetřuje 400 aplikací. myPersonality se odmítá podrobit auditu

23. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V březnu se protrhla hráz jménem Cambridge Analytica, jež se týkala 87 milionů účtů. Facebook od té doby podniká kroky pro zlepšení zabezpečení soukromí tak, aby k podobnému zneužití uživatelských informací už nedošlo. Firma se také zavázala prošetřit všechny aplikace, které měly do změny pravidel sociální sítě v roce 2014 přístup k vysokému objemu dat. Zjišťuje, kolik dat získaly a zda je nezneužily.

KL24

Do zhruba půlky května už bylo zablokováno 200 podezřelých aplikací, které tím podléhají podrobnému šetření. Včera Facebook oznámil, že je jich už zablokoval více než 400. Dále ze své platformy vykázal aplikaci myPersonality, jež byla aktivní zejména do roku 2012. Ten, kdo za ni stojí, se odmítl podrobit auditu ze strany Facebooku, podle něhož je zřejmé, že posbíraná uživatelská výrobce sdílel se třetími stranami kvůli výzkumným účelům.

Data sdílel také se subjekty, které neodkázaly nabídnout kvalitní ochranu uživatelských dat. Konkrétnější Facebook není, lze se ale domnívat, že takto jisté tvrzení má podložené důkazními materiály. Buď jak buď, 4 miliony uživatelek a uživatelů Facebook informuje o tom, že informace o nich mohly být aplikací myPersonality zneužity. Aplikace alespoň podle všeho nevytěžila informace o přátelích a přítelkyních (na rozdíl od té z kauzy Cambridge Analytica).

Byl pro vás článek přínosný?