Hlavní navigace

Tip: Zrušte stará propojení služeb s Facebookem, případně připojování zcela zakažte

16. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Přihlašovali jste se k nějaké službě prostřednictvím Facebooku, ale už toto propojení dlouho nepoužíváte? Připojili jste k Facebooku nějakou aplikaci, ale už ji používat nechcete? Raději tato stará propojení s účtem na Facebooku zrušte.

V čem částečně spočívá jeden ze základních problémů Facebooku? Jedná se o platformu, se kterou se za roky fungování propojila řada aplikací. Facebook používáme v mnoha službách k přihlášení, pro registraci, služby však také propojení využívají pro hledání přátel, snazší sdílení obsahu v sociální síti, zvýšení relevance nabízeného obsahu apod. My přitom své účty s různými službami propojujeme, zato málokdo činí opačnou akci. Z pohledu bezpečnosti je dobrá důslednost – propojení s účtem byste zase měli zrušit ve chvíli, kdy už službu nebo aplikaci nepoužíváte, případně o propojení z jiného důvodu dále nestojíte. Doporučuji, abyste čas od času minimálně seznam prošli a pro dobré spaní staré vazby zrušili. Po skandálu s daty zneužitými Cambridge Analyticou to začal ostatně doporučovat už sám Facebook. Nevíte, jak na to? Poradíme vám.

Zrušte neaktuální propojení aplikací s Facebookem

Otevřete hlavní nabídku, která je skryta pod nevýrazným malým tlačítkem v modré nástrojové liště Facebooku – jedná se o poslední tlačítko zprava. Klepněte na Nastavení | Aplikace a weby. V této sekci můžete spravovat vazby svého účtu s externími službami, přičemž v první řadě uvidíte Aktivní.

Než propojení zneplatníte, můžete si klepnutím na název ověřit, co konkrétně aplikace z vašeho účtu byla schopná získávat.

Dále si můžete prohlédnout ty, jimž vypršela platnost, protože v daných propojeních Facebook dlouhodobě neregistroval aktivitu. Karta Odebráno pak uchovává přehled vámi zrušených propojení. Pro potřeby tohoto článku primárně pracujeme s aktivními vazbami, takže zůstaňte na kartě Aktivní. Níže projděte služby a aplikace propojené s vaším Facebookem.

Otevřete nastavení Facebooku
Otevřete nastavení Facebooku
Označte aplikace, které už nechcete mít s účtem dále propojeny
Označte aplikace, které už nechcete mít s účtem dále propojeny
Odebrání potvrďte. Zde můžete také určit, aby byly odstraněny příspěvky, které případně odebírané aplikace vytvořily na vašem Facebooku
Odebrání potvrďte. Zde můžete také určit, aby byly odstraněny příspěvky, které případně odebírané aplikace vytvořily na vašem Facebooku
Propojení byla úspěšně odstraněna, potvrzuje Facebook
Propojení byla úspěšně odstraněna, potvrzuje Facebook

Vyberte pomocí označovacího pole aplikace a služby, o které již nestojíte, a zrušte propojení klepnutím na tlačítko Odebrat. Akci ještě jednou musíte potvrdit v dialogu, jenž vám zároveň nabídne možnost odebrat všechny příspěvky, které aplikace vaším jménem na sociální síti mohly zveřejnit. Postupujte podobně v případě aplikací, kterým Platnost vypršela, pokud ovšem takové v účtu najdete.

Zakažte aplikacím, aby se k účtu připojovaly

Pročištění těchto seznamů vazeb ale nemusí být konečná stanice. Silně záleží na tom, jak Facebook používáte a používat chcete, ale účet si dokonce můžete nastavit tak, že vznik propojení s externími aplikacemi a službami nebude umožněn. V Nastavení | Aplikace a weby si níže všimněte oddílu Aplikace, weby a hry.

KL24

Klepnutím na Upravit a následně na Vypnout, vlastně aktivujete vyšší režim zabezpečení. Facebook vám v dialogu pro potvrzení akce řekne, co bude vypnutím funkce postiženo. Obecně vzato se k vašemu účtu nebudou moct připojovat různé aplikace včetně her. To se týká jak aplikací operujících přímo na Facebooku, tak externích, které se k síti jen připojí.

Vypnutím možnosti, aby se aplikace směly připojovat k vašemu účtu na Facebooku, se můžete připravit o určitý komfort Vypnutím možnosti, aby se aplikace směly připojovat k vašemu účtu na Facebooku, se můžete připravit o určitý komfort

Pokud nestojíte o to, aby z vašeho profilu někdo získával určitá data, byť za cenu možného snížení komfortu (např. se pomocí Facebooku nebudete moct přihlašovat k jiným službám), funkci vypněte. Můžete ji kdykoli zase zapnout, jen mějte na paměti, že vypnutím může dojít k odstranění určitých dat včetně příspěvků, které aplikace mohly na Facebooku zveřejnit – pokud ovšem máte ještě nějaké k účtu připojené, viz předchozí kapitola.

Byl pro vás článek přínosný?