Hlavní navigace

S drony to nevyšlo. Facebook chce místo nich šířit internet pomocí satelitů

23. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Časopis IEEE Spectrum v květnu odhalil, že Facebook tajně buduje vlastní satelity, které by z oběžné dráhy šířily internet. Magazínu Wired teď tyto informace potvrdil jednak americký Federální komunikační úřad (FCC) a jednak samotný Facebook.

Nic bližšího zatím nevíme. Facebook si najal zkušeného právníka, který „to umí s úřady“ a na FCC jednal o povolení pro test vlastní družice, která by létala na nízké oběžné dráze, tedy ve výškách od 160 do 2000 kilometrů nad povrchem. Tajný projekt se jmenuje Athena a Facebook na něm pracuje minimálně od roku 2016. Začátkem roku by chtěl provést první reálný test.

MMF24

Ještě donedávna to vypadalo, že by Facebook mohl svět pokrývat internetem pomocí solárních dronů, ale začátkem července oznámil, že tento projekt ruší. Google svůj „dronový internet“ také odpískal a kromě toho se zbavil i firmy, pomocí níž chtěl stavět komunikační satelity. Budoucnost vkládá do stratosférických blónů Loon.

Facebook ani tak na orbitě nebude bez konkurence. Internet v různých koutech světa budují satelitní operátoři jako Astra. Celosvětovou satelitní síť už provozuje společnost Iridium. SpaceX chce oběžnou dráhu zaplatit letkou 12 000 satelitů Starlink (dva už vynesl). V příštím roce by pomocí až 900 družic chtěl služby spustit i OneWeb finančně podporovaný Virginem a Qualcommem.