Hlavní navigace

Facebook chce ovládnout živé video. Obor, kde YouTube zatím tápe

Sdílet

Zdroj: Redakce

Udělat z mobilu kameru a streamovat do světa živé vysílání odkudkoliv a o čemkoliv je cílem loni spuštěných aplikací Meerkat nebo úspěšnějšího Periscopu od Twitteru. S živým videem před rokem sbíral zkušenosti i ten nejpovolanější – Facebook. Nejdříve tuto funkci nabídl celebritám s ověřeným účtem, pak všem Američanům a nově ji rozjede v celém světě (přesněji řečeno v 60 zemích).

Facebook Live bude pro každého
Facebook Live bude pro každého 

Tzv. Facebook Live je součástí aplikací pro Android a iOS, ale ne všichni k němu zatím mají přístup. Funkce se rozšiřuje postupně ve vlnách. Facebook ignoruje mobilní Windows a překvapivě i desktop. Přitom streaming s webkamerou může být pohodlnější. Firma ale evidentně chce dostat video hlavně z mobilů, protože ty si můžete vzít všude s sebou a vysílat z pláže nebo lyžovačky na horách.

Streamovat bude možné přátelům, veřejně, ve skupinách a také událostech. Právě v nich je možné přenosy naplánovat dopředu a potenciální diváky nalákat s předstihem. Diváci mohou pod videem diskutovat a vyjadřovat emoce pomocí nových tlačítek. Ikonky se pak objevují v samotném videu. Na video lze nově aplikovat rovněž filtry a v budoucnu bude možné do obrazu kreslit poznámky.

 

Facebook dokonce rozjel i globální mapu živých přenosů, ale v mém případě facebook.com/livemap tvrdí, že stránka je poškozená nebo odstraněná. Zřejmě bude fungovat, až na mém účtu bude Facebook Live aktivní. V aplikacích půjde vyhledávat streamy i podle témat.

Facebook Live Map
Facebook Live Map

CS24

Výhodou řešení od Facebooku je, že záznamy vysílání budou uchovávány, dokud je uživatelé nesmažou. Zmíněný Periscope záznam odstraní po 24 hodinách. Živý stream s neomezenou kapacitou záznamu poskytuje i YouTube, ale ten zatím zcela ignoruje mobily. Vysílání lze zahájit na počítači, přímo z mobilu nikoliv. Ale jen nejspíš jen otázkou času, než se to také naučí.

Zdroj: Facebook