Hlavní navigace

Facebook chce přijmout nové podmínky o ochraně soukromí, můžete o nich hlasovat

4. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší sociální síť světa spustila pro uživatele nenápadně hlasování o změnách v ochraně soukromí. Pokud se v hlasování vyjádří alespoň 30 % uživatelů sítě, Facebook se bude muset zachovat podle výsledků „referenda“.

Facebook s akcí nezačal jen tak sám od sebe, k tomuto kroku ho donutil rakouský student práva Max Schrems. Max se ochranou soukromí na Facebooku zabývá dlouhodobě, je také autorem iniciativy Evropa versus Facebook.

Facebook vs. Evropa

Ten našel v podmínkách společnosti velice zajímavou pasáž, ve které se doslovně píše, že uživatelé mají možnost po dobu jednoho týdne komentovat změny, které síť plánuje. Pokud se pod zprávou o změně vyskytne více než 7 000 komentářů, musí o změnách proběhnout veřejné hlasování. Pokud bude hlasovat více než 30 % uživatelů sítě, musí Facebook dát na uživatele a jejich rozhodnutí.

Do takové situace jsme se dostali právě teď, jak Schrems informoval, ke změnám podmínek v ochraně soukromí nakonec přišlo přes 40 000 komentářů. Hlasování probíhá od 1. do 8. června ve speciální aplikaci přímo na Facebooku.

 

Facebook situaci oficiálně komentuje tak, že nové podmínky nic zásadního nemění, pouze by mělo dojít k upřesnění těch současných. V nových dokumentech se mimo jiné specifikuje, které osobní údaje budou vždy veřejné (například pohlaví a profilová fotka). V podmínkách se také uvádí, jaké informace může Facebook o uživatelích shromažďovat a jak s nimi bude zacházet, nebo co o uživatelích můžou psát ostatní.

MMF24

Schrems naopak tvrdí, že nové podmínky dávají Facebooku ještě větší práva k osobním údajům a k omezování soukromí, zároveň ostatní nabádá, aby hlasovali pro zachování současných pravidel. Hlasovat můžete zde.

Zdroj: Ihned.cz Evropa vs Facebook