Hlavní navigace

Facebook čte SMS, od uživatelů dostal souhlas

1. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sociální síť Facebook přistupuje k textovým zprávám svých uživatelů na chytrých mobilních telefonech s operačním systémem Android. V neděli o tom informoval zpravodajský server The Sunday Times.

Facebook připustil, že čte textové zprávy uživatelům smartphonů, kteří si stáhli aplikaci sociální sítě do svého telefonu. Dále uvedl, že tyto údaje používá pro testování své nové komunikační služby, která má umožnit uživatelům začlenit funkci Facebooku do svých zpráv.

Povolení je jasně uvedeno na stránce aplikace v Android Marketu,“ řekl v prohlášení na stránkách Fox News mluvčí Facebooku. „Kromě velmi omezeného testování jsme ještě službu nespustili, takže oprávnění pro přístup ke zprávám zatím nevyužíváme.

Upozornění před stažením aplikace obsahuje informaci, že software může textové zprávy číst, přijímat i odesílat. Podle zástupců sociální sítě je uvedené chování platné od verze 1.7, zároveň však uživatele ujišťuje, že případné použití soukromých údajů se bude řádně dokumentovat.

Facebook pro Android

Je to výzva, aby si lidé dávali dobrý pozor na to, co s nějakou aplikací povolují či nepovolují. Uživatelé chytrých telefonů tomu zatím zpravidla nevěnují pozornost,“ uvedl francouzský informační server gnt.

KL24

K dalším známým službám, které přistupují k osobním údajům uživatelů (zprávy, fotografie) přes chytré telefony, jsou Flickr, Badoo a Yahoo Messenger. Některé aplikace stažené do mobilního telefonu společnostem údajně umožňují nahrávat telefonní hovory, zatímco jiné firmy, jako je například Youtube, jsou schopné ovládat smartphone na dálku a pořizovat fotografie nebo nahrávat záznam z kamery.

Zdroj: FoxNews ČTK

Byl pro vás článek přínosný?