Hlavní navigace

Facebook: Data do konkurenčních sociálních sítí exportovat nikdo nebude

15. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook minulý týden aktualizoval pravidla pro vývojáře, nově tak dává jasně najevo, že si nepřeje, aby aplikace měly možnost exportovat uživatelská data na jiné konkurenční sítě. Nikdo tak v budoucnu například nebude moct vytvořit nástroj, který by pomohl s migrací dat třeba na Google+.

Facebook měl dlouhou dobu nastavená pravidla tak, aby aplikace neměly možnost sdílet data uživatelů třetím stranám, jednalo se zejména o ochranu před zneužitím osobních údajů reklamními agenturami. Odteď je výslovně zakázané uživatelská data převést do jakékoliv z konkurenčních sociálních sítí.

Do pravidel pro vývojáře nově přibyla jedna položka:

Konkurenční sociální sítě: (A) Je zakázané používat platformu Facebooku pro exportování uživatelských dat do konkurenčních sociálních sítí bez našeho souhlasu.

Facebook tvrdí, že jeho platforma je navržena pro vytváření rozmanitých aplikací, a ne jako nástroj pro export dat mimo síť. Společnost tvrdí, že aplikace, které chtějí importovat data do konkurenčních sítí, jako je například Google+, by pro import dat měly používat jiná řešení. Tím může být třeba archiv se zálohou informací ze sítě, který Facebook dokáže každému uživateli na požádání vygenerovat.

 

 

Takový archiv ale pro konkurenční sociální sítě neobsahuje téměř žádná užitečná data, maximálně e-mailové adresy přátel, pokud si někdo nastavil její viditelnost jako veřejnou. I tady ale nastaly komplikace, protože Facebook nedávno všem uživatelům vytvořil vlastní e-mailové účty na doméně @facebook.com a všechny adresy od jiných poskytovatelů mailových služeb skryl. Právě kvůli tomuto kroku si Facebook vysloužil velkou vlnu kritiky.

KL24

 

Zdroj: InsideFacebook

Byl pro vás článek přínosný?