Hlavní navigace

Facebook je na koni. Zvyšuje tržby i zisk a má už 1,11 mld. uživatelů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší sociální síť světa je ještě větší, a to po ekonomické stránce i co se týká uživatelské základny. Firma v prvním čtvrtletí 2013 utržila 1,46 miliardy amerických dolarů, což je o 38 % více než ve stejném období loni. Čistý zisk činil 219 milionů (7% meziroční růst). Vinou nestejného růstu tržeb a zisku klesla hrubá marže o 10 procentních bodů na 26 %.

Hlavním zdrojem tržeb (85 %) jsou reklamy, zbytek tvoří jiné modely jako například mikrotransakce v aplikacích. Přesně 30 % tržeb z reklam už pochází z mobilů, přičemž ještě v předchozím čtvrtletí to bylo jen 23 %.

Na výsledky Facebooku pozitivně zareagovala i burza, cena akcií poskočila o více než dvě procenta vzhůru. Tržní hodnota společnosti je přes 65 miliard dolarů, což jsou však stále zhruba dvě třetiny kapitalizace při loňském prvotním prodeji akcií. Mimochodem: na účtech Facebooku je 9,5 miliardy dolarů.

Facebook, nové datacentrum v Altooně
Nové datacentrum v Altooně (foto: Facebook) 

Facebook minulý týden oznámil, že postaví své už čtvrté datacentrum. Po dvou amerických a jednom švédském se budovat začne opět v USA, a to v pensylvánském městě Altoona. Má to být prý nejmodernější centrum vůbec, napájet jej bude pole větrných elektráren. Do provozu se nejspíš dostane už příští rok.

Nová datacentra bude Facebook potřebovat, protože stále roste. Ke konci března napočítal:

MMF24

  • 1,11 miliardy měsíčně aktivních uživatelů (23% meziroční růst)
  • 665 milionů denně aktivních uživatelů (26% růst)
  • 751 milionů měsíčně aktivních uživatelů na mobilních platformách (54% růst)
  • Uživatelé denně sdílejí 2,4 miliardy příspěvků a 2,7miliardkrát kliknou na tlačítko Like.
  • 100 milionů uživatelů Instagramu

 

Zdroj: Facebook