Hlavní navigace

Facebook má problém se studentem, kterému se nelíbí zacházení sítě s osobními údaji

10. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Věčně nespokojený Max Schrems

Student práv Max Schrems je známý tím, že od roku 2008 podal několik stížností na Facebook irskému úřadu pro ochranu osobních údajů. Vadí mu, že všechny příspěvky a informace, které si uživatel z profilu smaže, stále zůstávají kdesi hluboko v databázi Facebooku – tyto informace se před uživatelem místo smazání pouze skryjí.

Schrems si jako důkaz nechal poslat kopii všech dat, které o něm Facebook má. Přišel mu disk, na kterém byly nejen všechny údaje, které ze svého profilu dávno smazal, ale i věci, které o sobě nikdy nezveřejňoval.

Kromě toho si stěžoval i na vytváření skrytých stínových profilů lidí, kteří na síti účet nemají (například prostřednictvím aplikace pro mobilní telefon, která má přístup ke kontaktům, tagováním lidí na fotkách a podobně) a taky na sledování polohy uživatele. Schrems také spustil kampaň Evropa versus Facebook, ke které se připojilo přes 40 000 uživatelů, kteří podávali podobné stížnosti na evropskou centrálu Facebooku, která se nachází v Irsku.

Dvaadvacet trestných bodů

Schrems všechny své výhrady proti Facebooku zpracoval do 22 bodů, které poslal irskému úřadu pro ochranu osobních údajů. Úřad dal ve většině bodů Schremsovi za pravdu. Díky tomu se o tuto záležitost kromě médií začali zajímat nejen evropští politici, ale i vedení Facebooku. Facebook si uvědomuje, že situace je závažná, a proto za Schremsem do Vídně pošle své zástupce.

Facebook vs. Evropa

Irské úřady následně zahájily audit Facebooku, poté daly firmě požadavky a cíle pro nápravu. Schrems ale tvrdí, že Facebook většině požadavků nevyhověl. Facebook například tvrdí, že bude uchovávat kratší dobu údaje o tom, co jste na kdy síti hledali. Student vidí hlavní problém v tom, že Facebook nedostal žádný peněžitý trest a že nikdo neověřuje, zda firma své sliby plní.

KL24

Další audit společnost čeká v červnu, výsledky můžeme očekávat v červenci. Schůzka zástupců Facebooku se Schremsem je vzhledem k přípravě vstupu společnosti na burzu logická, v současnosti totiž probíhá revize ceny Facebooku kontrolními úřady Spojených států a jakékoliv komplikace spojené se soukromím uživatelů by mohly hodnotu Facebooku ovlivnit.

Zdroj: New York Times

Byl pro vás článek přínosný?