Hlavní navigace

Facebook má už 955 milionů uživatelů, na burze ale padá

27. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook překonal očekávání analytiků, kteří předvídali, že společnost dosáhne tržeb ve výši 1,15 miliardy dolarů. Ve skutečnosti se Facebook ve druhém čtvrtletí vyšplhal až na 1,18 miliardy (32% růst). Firma vydělává hlavně díky reklamě, z ní přišlo 992 milionů.

Hospodaření největší sociální sítě ale skončilo ve finanční ztrátě 157 milionů dolarů. To ovšem způsobil odpis nákladů souvisejících se vstupem Facebooku na trh, jinak by síť skončila v plusových hodnotách 295 milionů dolarů.

Akcie Facebooku
Akcie Facebooku jsou na historickém minimu, zdroj: Google Finance

Newyorská burza však s výsledky spokojena nebyla a hodnota akcií Facebooku znova klesla o 8,5 %. S cenou 26,84 dolaru za akcii se jedná o historické minimum. V květnu firma vstupovala na trh s hodnotou 38 dolarů na akcii.

Facebook má 955 milionů aktivních uživatelů za měsíc, každý den se připojí 552 milionů z nich. V obou případech se jedná o bezmála třetinový meziroční růst. Na mobilu se k Facebooku připojí 543 milionů uživatelů měsíčně (67% meziroční růst).

V posledním kvartálu bylo kolem Facebooku hodně rušno. Utrácela miliardy za patenty (kvůli ujednávání sporů s Yahoo), nákupy (především Instagram, ale i další menší firmičky), Facebook uvedl App Center a konečně se hlouběji dostal i do systémů OS X a iOS od Applu.

MMF24

 

Zdroj: Facebook