Hlavní navigace

Senátoři grilovali Zuckerberga kvůli skandálům Facebooku. Co všechno řekl?

11. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Facebook
Americké senátní výbory pro obchod a soudnictví si včera pozvaly na kobereček Marka Zuckerberga, zakladatele a šéfa Facebooku, aby jim zodpověděl na otázky týkající se bezpečnosti služby a ochrany osobních údajů.

Hlavními tématy byly Cambridge Analytica a ovlivňování voleb. Přišla ale také řeč na další oblasti. Senátoři Zuckerberga vyslýchali pět hodin, kompletní přepis slyšení najdete ve Washington Postu. Většinu času Zuckerberg odpovídal na pořád stejné dotazy nebo jako „vnouček vysvětloval dědečkům“, jak vlastně funguje internet. Níže najdete vyjádření (nedoslovná), která Zuckerberg uvedl.

Je to má firma a má chyba, řekl Zuckerberg

Facebook je idealistická a optimistická společnost, která vytvořila nástroj, jenž bude spojovat lidi. Nedokázala ale zabránit, aby stejný nástroj nebyl zneužíván pro šíření falešných zpráv, nenávistných příspěvků, ovlivňování voleb, ani k hromadnému sledování vývojáři třetích stran.

Zuckerberg uznal, že je to jeho chyba. On firmu založil, řídí a nepostaral se o to, aby se to stalo. Nestačí jen vytvořit nástroj, ale je třeba zajistit, aby ten nástroj byl využíván jen dobrým účelům. To se stalo i v případě Cambridge Analytica. Facebook nezabránil, aby data vysondovaná cizí aplikací, nešla prodat další firmě, která ona data dokázala zneužít. Další chybou bylo, že Facebook věřil Cambridge Analytice, že na jeho výzvu uživatelská data smazala a nebude je dále používat.

Aféra Cambridge Analytica se dotkla až 87 milionů uživatelů Aféra Cambridge Analytica se dotkla až 87 milionů uživatelů

Od založení Facebook udělal spoustu chyb. U tak velké firmy, která vznikla v pokoji na univerzitních kolejích, to ani nejde jinak. Protože se chyby objevily u firmy, jež nakládá s uživatelskými daty, jsou hůře odpustitelné.

TIP: Facebook se chytil za nos. Po skandálu změní nastavení soukromí

Zuckerbergovou hlavní prioritou vždy bylo spojovat lidi, vytvářet komunity a sbližovat svět. Zájmy vývojářů a inzerentů nebudou, dokud je šéfem, mít vyšší prioritu.

Facebook možná přijde s placenou verzí, vždy ale bude i verze zdarma

Facebook nyní uživatelům nenabízí možnost zaplatit si, aby se zbavili reklamy. Jen reklamou sponzorovaná služba (tj. bez přímých plateb) může nasbírat miliardy uživatelů. Facebook ale zvažuje, že by zavedl placenou verzi, na níž by uživatelé po zaplacení měsíčního paušálu neměli reklamy. Vždy ale zůstane i bezplatná verze s reklamou.

Lidé nemají rádi reklamu. Co ale opravdu nenávidí, je nerelevantní reklama. Proto Facebook sleduje, co uživatelé dělají a mají rádi, aby jim mohli nabídnout reklamu šitou na míru. Uživatelé si navíc částečně mohou upravit, která data budou pro cílení reklam využívána.

S čím Facebook pořád váhá, je optimální podoba zásad ochrany osobních informací. Při registraci uživatel vidí jen stručný výcuc toho, co služba dělá nebo může dělat. Tak je to prý ideální pro většinu uživatelů, protože plné znění podmínek (které jsou také k dispozici) si naopak čte minimum uživatelů.

Nastavení reklamy na Faceboku, podrobný výběr cílové skupiny Nastavení reklamy na Faceboku, podrobný výběr cílové skupiny

Facebook neprodává uživatelské informace třetím stranám. Skrz jeho inzertní síť ale může prodejce zimního vybavení přesně zacílit reklamu na velmi konkrétní skupinu lidí rozlišené podle pohlaví, věku, bydliště a zájmů. Třeba pražské ženy mezi 20 a 30, co mají rády lyžování a turistiku.

Facebook sleduje uživatele i poté, co se odhlásí, a to pomocí cookies a sociálních tlačítek.

Zatím bez hacků

Zuckerberg popřel, že by Facebook někdy někdo hacknul. V roce 2013 se ale podařilo nainstalovat malware na několik počítačů jeho zaměstnanců, ze kterých bylo možné získat nějaká data. Ale nešlo prý o nic, co by souviselo s uživateli Facebooku.

Facebook nyní zahájil masivní vyšetřování aplikací, které na síti těží data (přes oficiální API). Jde o desítky tisíc aplikací, které firma prověří a zablokuje, pokud zjistí podezřelou aktivitu. Zvýší také počet bezpečnostních auditů, které mají prověřit skuliny v síti.

Návod: Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Služba nikdy nesledovala obsah telefonických hovorů, ale na Androidu může Messenger sloužit jako editor SMS, takže o obsahu textovek vědět může. Zuckerberg navíc popřel fámy, že by aplikace Facebooku na mobilu pomocí mikrofonu tajně poslouchaly, co říkáte.

Regulaci se nebrání

Nová evropská regulace o ochraně osobních údajů (GDPR) je podle Zuckerberga důležitá věc a měla by se zavést i v USA. Facebook bude s americkými uživateli nakládat stejně jako s těmi v EU, přestože mu to v USA zákon nenařizuje.

Zuckerberg senátorům řekl, že sítová neutralita je rovněž důležitá. (V USA už neplatí.) Operátoři a poskytovatelé internetu nemusí vědět, co jejich sítěmi prochází a do protékajících dat zasahovat.

Senátoři vyjádřili obavu, jestli Facebook není už příliš velký a nemá monopol. Zuckerberg odvětil, že jako technologická firma soupeří s Amazonem, Microsoftem, Applem nebo Googlem. V oblasti sociálních sítí není nikdo tak velký, ale uvedl, že průměrný Američan používá osm různých způsobů online komunikace.

Aktuální problémy jsou hate speech a fake news

Prvních 10 nebo 12 let od založení se Facebook zaměřoval jen na sbližování lidí. Až poté začaly být aktuálními témata fake news a hate speech. Různé skandály Facebook přiměly, aby aktivně zasahoval do toho, co lidé a stránky sdílejí. Letos bude firma zaměstnávat 20 000 moderátorů jen k tomu, aby kontrolovali a regulovali obsah příspěvků. Řídí se tím, co pomocí tlačítek nahlásí sami uživatelé.

Facebook také vyvíjí umělou inteligenci, která má nevhodný obsah a falešné účty vyhledávat sama. Podle Zuckerberga prý 99 % smazaného obsahu propagující Islámský stát a Al-Káidu odhalila AI dřív než uživatelé.

Nevhodné příspěvky na Facebooku můžete nahlásit Nevhodné příspěvky na Facebooku můžete nahlásit

Co se týče nenávistných příspěvků, Zuckerberg si myslí, že za 5 nebo 10 let budou mít tak pokročilou umělou inteligenci, která rozezná i jemné lingvistické detaily a bude schopná určit, jestli jde o hate speech, nebo ne.

Jedna z věcí, které Zuckerberg nejvíc lituje, je, že Facebook nezabránil ruskému vlivu při amerických prezidentských volbách v roce 2016. Tlak očekávali, ale mysleli si, že Rusové budou chtít využívat placené kampaně. S čím Facebook nepočítal, bylo zakládání stovek falešných profilů a stránek, které mezi uživateli šířily lživé informace.

TIP: Obchod s falešnými lajky kvete. Během dvou let jich bylo až 100 milionů

KL24

Zuckerberg řekl, že Facebook stejně jako spousta jiných technologických firem sídlí v Silicon Valley, tedy oblasti s výraznou levicovou orientací. Přesto zůstává politicky neutrální. Senátor Cruz se několikrát zeptal, jestli Zuckerberg zná politickou orientaci oněch 20 000 moderátorů kontrolující uživatelský obsah a jestli někoho vyrazil kvůli politickému názoru. Ne a ne, odpověděl Zuckerberg.

Zuckerberg nedokázal vysvětlil, jak chce Facebook zabránit tomu, aby teroristé využívali jeho síť ke koordinaci útoků.

Byl pro vás článek přínosný?