Hlavní navigace

Facebook, Nokia a Samsung chtějí k internetu připojit zbylé dvě třetiny lidí

21. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf největší sociální sítě, dnes oznámil, že se spolu dalšími významnými společnosti chtějí zasadit o to, aby se k internetu dostalo zbylých pět miliard lidí. Nová iniciativa internet.org spojila Facebook, Samsung, Nokii, Operu, Qualcomm, MediaTek a Ericsson. Jejich společným cílem je hledat způsoby, jak internet a technologie rozšířit.

 

Společnosti chtějí využít svých styků s mobilními operátory, kteří budou hrát klíčovou roli v zasíťování rozvojových zemí, ale také neziskovými organizacemi a akademiky. Sami členové internet.org přitom disponují nápady a technologiemi, které se budou hodit. Ericsson vyvíjí bezdrátové 3G/4G sítě. Opera a Nokia mají zkušenosti s datovou kompresí při přenosu internetových stránek. Qualcomm, MediaTek a Samsung zase mají pod palcem návrh mikročipů, přičemž poslední z nich je i vyrábí. K tomu má navíc řady počítačů, tabletů i telefonů. No a Facebook umí spojit lidi.

MMF24

Internet.org bude kromě spojování lidí pomáhat i při rozšiřování a sdílení vědomostí. Inciativa se opírá o provedené studie, které potvrzují, že digitální ekonomika dokáže zvýšit HDP v zemi, posílit zaměstnanost a také zjednodušit vzdělávání. Hlavní překážkou je cena. Lidé v zemích třetího světa si nemohou moderní technologie dovolit, a proto je třeba pomoci úsporami. Třeba vývojem levnějších čipů a koncových produktů, efektivnějších datových spojů anebo také nátlakem na příslušné vlády a úřady. Konkrétní plány ale zatím iniciativa internet.org nezveřejnila.