Hlavní navigace

Facebook se chytil za nos. Po skandálu změní nastavení soukromí

29. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica a zneužití dat 50 milionů účtů se ze strany Facebooku dočkala další reakce. Provozovatelé největší sociální sítě přislíbili několik změn, které v následujících týdnech povedou ke zvýšení bezpečnosti uživatelů. Firma už dříve oznámila, že zpřísní dohled nad aplikacemi třetích stran využívajících data Facebooku. Dále zjednoduší proces, jak aplikacím budou moci uživatelé odebrat přístup k osobním údajům. Navíc rozšíří program odměn o možnost nahlásit aplikace, které zneužívají uživatelská data.

Stará a nová podoba nastavení soukromí
Stará a nová podoba nastavení soukromí
Bezpečnostní zkratky na Facebooku
Bezpečnostní zkratky na Facebooku
Nová správa uživatelských dat
Nová správa uživatelských dat

Dále na mobilech zjednoduší nastavení soukromí. Jak Facebook sám uvádí, nyní jsou různé možnosti voleb rozesety na asi 20 obrazovkách, nově prý bude vše přehledně na jednom místě.

Přibude nové menu nazvané Privacy Shortcuts, obsahující zkratky ke všem důležitým volbám nastavení bezpečnosti. Skrz něj půjde nastavit dvoufaktorové ověřování, prohledat a promazat sdílené příspěvky apod., upravit zacílení reklam a spravovat, kdo může vidět váš profil a příspěvky.

KL24

Facebook chce také zjednodušit nástroj pro export veškerých dat. Na počítači přibude též přehledná online správa uživatelských dat. Z jednoho místa bude možné vyhledat všechny vaše příspěvky, komentáře, lajky, přátele, fotky/videa, profilové informace a další informace a následně je také smazat.

Firma kromě toho upraví smluvní podmínky služby, kde chce jasně uvést, jak má závazky vůči uživatelům. Zároveň chce jasněji informovat o tom, která data sbírá a jak s nimi nakládá.

Byl pro vás článek přínosný?