Hlavní navigace

Facebook provozuje dvě největší IM sítě. WhatsApp i Messenger mají obě přes půl miliardy uživatelů

14. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook na svém blogu prozradil, že jeho chatovací služba Messenger, kterou v posledním roce na mobilech oddělil od své sociální sítě, má již půl miliardy aktivních uživatelů. Tj. takových, kteří se připojí alespoň jednou za měsíc.

Messenger odstartoval v roce 2011, jeho cílem bylo postupně vytlačit nejen konkurenční IM sítě, ale také tradiční volání nebo SMS/MMS. K tomu má ty nejlepší dispozice. Mobilní internet je všude, roste počet uživatelů smartphonů/tabletů a odpíchnout se může také od více než miliardy svých uživatelů.

 

V dubnu měl Messenger jen 200 milionů uživatelů. Vynucený přechod z chatu integrovaného v hlavní aplikaci Facebooku tak firmě přihrál více než jednou tolik nových uživatelů. Ani s 500 miliony ale Messenger není největší. WhatsApp, který už rovněž patří Facebooku, má dokonce 600 milionů aktivních uživatelů.

Čínská síť WeChat patřící společnosti Tencent v létě napočítala 438 milionů uživatelů, Line má 171 milionů, Viber 100 milionů, BlackBerry Messenger 85 milionů a Tango 70 milionů. Skype měl loni 300 milionů uživatelů, ale Microsoft už statistiky dlouho neaktualizoval.

Zdroj: Facebook