Hlavní navigace

Facebook nabídne lidem funkci pro mazání zpráv, kterou doposud sám zneužíval

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolem Facebooku je teď pořád rušno. Aféry jako Cambridge Analytica, sledování historie hovorů a SMS nebo zneužívaný vyhledávač na veřejnosti vyvolávají otázky, jestli toho Facebooku opravdu nesvěřujeme mnoho, jestli s těmi daty nakládá zodpovědně a jestli může data z uživatelských profilů využívat k reklamě.

Částečná ztráta soukromí daň za to, že je užívání Facebooku zdarma. V NBC se zeptali provozní ředitelky Facebooku Sheryl Sandberg, jestli chystají tlačítko, kterým by lidé mohli zrušit analýzu profilů kvůli zacílení reklamy. Ta jasně řekla, že nikoliv. To by používání Facebooku muselo být placené, aby se firma vzdala takto cenných dat.

Šéf firmy Mark Zuckerberg minulý týden v interview s Ezrou Kleinem uvedl, že Facebook si prohlíží veškeré odeslané soukromé zprávy i fotografie. Kdo čte podmínky služby, toho to nemůže překvapit. Facebook ale i jiné nešifrované služby zkrátka mohou číst všechno, co se nachází na jejich serverech. Facebook navíc podmínkách (Zásady komunity) uvádí, že monitoruje veškerou komunikaci a hledá v nich náznaky kriminální činnosti.

Lidé budou moci smazat odeslané zprávy

Co však veřejnost více překvapilo, byl fakt, že Facebook porušuje jedno vlastní pravidlo. Zprávy (z FB a Messengeru) nelze po odeslání smazat. Můžete si je sice odstranit ze schránky, ale ti, kterým jste je poslali, je budou mít i nadále. Jenže jak se podařilo zjistit magazínu TechCrunch, Facebook nedávno odstranil ve schránkách uživatelů přijaté zprávy od Marka Zuckerberga a dalších lidí z vedení společnosti.

Když se to provalilo, tiskový mluvčí firmy rychle přišel s vysvětlením, že Facebook chtěl ochránit soukromou konverzaci šéfů kvůli hacku Sony Pictures v roce 2014, při kterém unikla hromada tajných e-mailů. Co mají zveřejněné e-maily filmového studia společného se zprávami na Facebooku ale není zřejmé.

KL24

Mluvčí nicméně dodal, že se firma už dlouho snažila vymyslet řešení, díky kterému by odeslané zprávy mohli smazat i běžní uživatelé. Na tzv. Unsend se pracuje a v nadcházejících měsících bude funkce hotová. Technicky jde prý o mimořádně složitou věc. Ve Skypu nebo Telegramu už přitom zprávy smazat můžete. (Částečně to u zabezpečené komunikace umí i Facebook Messenger a WhatsApp, u nich lze nastavit časovou platnost zpráv.)

Facebook svým chováním nicméně vytvořil problém, který doposud neexistoval. Když odešlete dopis nebo e-mail, také nepočítáte s tím, že jde o událost, kterou lze zvrátit. Že si pošta pro dopis přijde nebo že vám provozovatel e-mailové schránky bude na cizí žádost mazat příchozí zprávy. Stejně to funguje i běžných chatů na Facebooku nebo v jiných službách, dokud tedy někteří nedostali zvláštní privilegia. Žádná smazaná zpráva nebo fotka poslaná přes internet navíc nemusí skutečně zmizet. Zprávy lze přeposlat, fotky uložit, obrazovky uložit jako screenshot… Facebook se prostě jen zamotal do vlastních intrik.

Byl pro vás článek přínosný?