Hlavní navigace

Facebook staví superpočítač pro svůj metaverse. Tisíce karet Nvidia A100 v něm budou trénovat umělou inteligenci

26. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Meta
Facebook (tedy Meta) buduje superpočítač pro umělou inteligenci. Bude sloužit k analyzování textu, obrázků a videa a umožní také v reálném čase překládat hlas celých skupin lidí, z nichž každý mluví jinou řečí. Facebook tento superpočítač staví v tichosti již rok a půl a hodlá jej

využít v rámci svého chystaného světa metaverse.

Superpočítač pod označením AI Research SuperCluster (RSC) bude zaměřen, jak už název napovídá, na výpočty s využitím umělé inteligence. Facebook tímto strojem nahradí (nebo doplní) svůj starší superpočítač první generace založený na kartách Nvidia V100 (v počtu 22 tisíc).

Až jej Meta dokončí, mělo by jít o nejvýkonější superpočítač pro umělou inteligenci na světě. V současném stavu se skládá ze 760 modulů Nvidia DGX s celkem šesti tisíci grafickými kartami a je ve zkušebním provozu. Podle prvních testů je už nyní novinka několikanásobně rychlejší.

Superpočítač je sestaven z mnoha grafických karet Nvidia A100, které jsou umístěné v modulech DGX. Ty mezi sebou komunikují přes rozhraní Nvidia Quantum InfiniBand s celkovou propustností 1600 Gb/s.

Nejde o karty ve smyslu, v jakém se používají ve stolních počítačích. Celé to připomíná spíše osazení procesorů. V každém modulu je základní deska s osmi čipy Nvidia A100 a osmi masivními chladiči.

Nvidia DGX Nvidia DGX – modul s grafickými kartami pro superpočítač

Jakmile bude superpočítač v polovine tohoto roku dokončen, bude k němu připojeno 16 tisíc grafických karet Nvidia A100 a zvládne trénovat data rychlostí 16 TB/s. Superpočítač bude z důvodu bezpečnosti izolován od internetu, Facebook na něm bude provádět především interní výzkumy. Využívá především řešení Nvidie, ale také úložiště v desítkách PB od společností Pure Storage a Penguin Computing.

KL24

Meta RSC AI Research SuperCluster Meta RSC AI Research SuperCluster

Výzkumníci Facebooku již začali superpočítač RSC využívat k trénování velkých modelů v oblasti zpracování přirozeného jazyka (NLP) a počítačového vidění. RSC má pomoci v oblasti umělé inteligence vytvořit nové modely, které se budou moci učit z bilionů příkladů. Například pracovat ve stovkách různých jazyků a analyzovat společně text, obrázky a video. S jeho pomocí bude možné v reálném čase překládat hlas celých skupin lidí, kteří mluví různými jazyky. Z toho si lze trochu představit, jaký matrix (tedy metaverse) Facebook chystá.

Nvidia A100 Tensor Nvidia A100 Tensor – takovýchto karet má být v novém superpočítači 16 tisíc

zdroj: Meta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.