Hlavní navigace

Facebook testuje předávání informací o platebních kartách obchodům

25. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nemáte dobrý pocit z toho, že o nás internetové společnosti ví skoro víc než my sami o sobě? Pak se vám nebude zamlouvat novinka, kterou chystá Facebook. Pro zjednodušení plateb za zboží či služby plánuje umožnit aplikacím, jež se se sociální sítí propojí, aby z ní vytáhly informace o platební kartě, eventuálně vaši adresu atp. V podstatě se bavíme o formě automatického vyplňování formulářů, jež známe z některých prohlížečů.

Rozdíl spočívá v tom, že tentokrát naše data nejsou uložena v konkrétním počítači, ale kdesi na serveru Zuckerbergovy sociální sítě. Nákupy funkce opravdu zjednodušit může a platí, že předání údajů obchodu musíte vy sami potvrdit. Přesto bude bezpečnostní hledisko jistě zpochybňováno. V ideálním případě byste neměli mít údaje o platební kartě uložené nikde v cloudu.

 

Ruční vyplňování je sice otravné, ale aspoň máte větší jistotu, že údaje nepadnou do nepovolaných rukou. (Největší jistotou je vypínání plateb přes internet.) V tuto chvíli Facebook funkci testuje s omezeným počtem uživatelů, rozšiřovat ji bude postupně. Mezi podporovanými aplikacemi momentálně naleznete dvě jména, byť ani jedno asi nebude českému uživateli povědomé.

Jedním je prodejce oděvů Jack Threads a Mosaic, který se zabývá tiskem fotografií. Zadávání přihlašovacích údajů při platbě nebude vyžadováno, ale budete muset být přihlášeni v aplikaci na daném zařízení. Jaký máte názor na zjednodušené nakupování vy? Nebojíte se o to, že budou vaše data zneužita?

CS24

Facebook vyplní údaje o vaší platební kartě nebo adrese pro dodání
Facebook vyplní údaje o vaší platební kartě nebo adrese pro dodání | Foto: The Verge

Zdroj: AllThingsD via The Verge