Hlavní navigace

Facebook už může koupit Instagram. Místo miliardy to už bude jen 735 milionů

30. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká obchodní komise a další úřady už schválily plán Facebooku, aby koupil obrázkovou síť Instagram. Letos v dubnu Facebook překvapil nečekanou zprávou, když po rychlém jednání Mark Zuckerberg oznámil důležitou akvizici, která by firmu stála miliardu dolarů.

Instagram přitom zatím nevydělával, neměl obchodní model, jen byl populární mezi desítkami milionů uživatelů iPhonů a Androidu. Facebook navíc vyvíjel vlastní fotoaplikaci. Instagram se ale rozhodl koupit a zachovat tak, jak je. Jen bude s Facebookem lépe provázán.

instagram instagram instagram instagram

Jak už bylo řečeno, převodní hodnota Instagramu už nebude miliardová. Protože Facebook neměl zaplatit celou sumu hotově, část peněz tvořily akcie Facebooku. V té době ale ještě nebyl na burze a cena byla „vyšponovaná“ na nereálných hodnotách. Akcie se nakonec začaly prodávat za 38 dolarů za kus, dnes je hodnota poloviční. I proto Instagram dostane jen okolo 735 milionů dolarů.

Šéf společnost Kevin Systrom potvrdil, že nikdo jiný neměl o nákup zájem. Prý se kolem fotografických služeb motal Apple a Twitter, ale nikdo neučinil konkrétní nabídku. To až Facebook. Oznámení o dokončení akvizice zřejmě přijde už tento nebo příští týden.

 

Zdroj: Mashable