Hlavní navigace

Facebook v problémech, muž žádá 84% podíl

14. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proti internetové dvojce Facebooku se postavil jeden z dosud neznámých zakladatelů, který po letech žádá peníze z podílu. Paul Ceglia dal tento k newyorskému soudu s tím, že mu má patřit 84 % společnosti. Před sedmi lety, přesněji 28. dubna 2003 se dohodl se současným ředitelem Markem Zuckerbergem o spolupráci.

Ceglia měl Zuckerbergovi zaplatit 1000 dolarů za to, že mu vytvoří web StreetFax. Dalších 1000 dolarů měl Ceglia zaplatit, aby pokryl náklady na vznikající thefacebook.com, protože se mu Zuckerberg svěřil, že tvoří „ročenku pro děcka z Harvardu a pak se chce dále rozšiřovat“. Tato oplátka by z Ceglii učinila investora.

Za to měl získat 50% podíl na thefacebook.com a navíc by se mu za každý den, dokud Zuckerberg nedokončí práci na StreetFaxu, přičetlo další jedno procento. Zuckerberg prý práci dodělal až 4. února 2004, takže měl Ceglia získat ještě 34% podíl. Kopie smlouvy (nekvalitní) a žaloby najdete na Scribd.

V New Yorku se soudce Thomas Brown postavil na stranu žalobce a Facebooku nařídil dočasný zákaz prodeje nebo převodu majetku. Společnost proto případ předala federálnímu soudu. Celá žaloba je prý nesmyslná. Victor Goldberg, učitel práv na Columbia University, souhlasí. Tehdejší smlouva prý byla dost vágní a nestanovila, co všechno měli oba aktéři splnit. Navíc v New Yorku platí šestiletá promlčecí lhůta, která už vypršela.

Dnes je hodnota Facebooku odhádována asi na 14 miliard dolarů, pokud by žalobce uspěl (případ ale nejspíš skončí brzy), získal by asi 12 miliard.

CS24

O zrodu internetového fenoménu jsme už psali, byť o Cegliovi nepadlo ani slovo. Více v článku Facebook: kniha knih.

Zdroj: Wall Street Journal, Daily Finance