Hlavní navigace

Facebook vyhodnotil americkou Deklaraci nezávislosti jako „hate speech“ a smazal ji

8. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Algoritmy sítě Facebook automaticky vyhodnotily část příspěvku obsahující výňatek z Deklarace nezávislosti jako nevhodný text. Na Facebook jej umístil texaský deník The Liberty County Vindicator právě u příležitosti oslav Dne nezávislosti (4. července).

Facebook ovšem text označil za tzv. Hate speech a příspěvek smazal. Zuckerbergovým algoritmům se nelíbila část, kde se hovoří o indiánech jako o divoších (…mercilefs Indian Savages, whose known Rule of Warfare, is an undiflinguished destruction, of all Ages, sexes and conditions). Na Facebooku je jistě mnoho nevhodných příspěvků, vídáme je denně, nicméně jejich vyhodnocování přímo Facebookem není příliš průhledné.

KL24

facebook-prispevek

V tomto případě šlo o příspěvek, který je již opět zveřejněn a můžete si jej přečíst. Facebook se za jeho odstranění omluvil. Jak by se ovšem zachoval, pokud by podobný text nepocházel z Dekalarace nezávislosti, ale napsal jej nějaký BFU (běžný facebookový uživatel)? Facebook již dříve cenzuroval známý snímek vietnamské (nahé) dívky prchající z džungle zasažené napalmem. Nebo obrázek Venuše (podobná jako naše věstonická).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.