Hlavní navigace

Facebook vyhostí chatování z mobilních klientů, dlaždicový WhatsApp se naučí volat

11. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook můžeme považovat za jednu z velmocí, pokud jde o rychlou textovou komunikaci v digitálním světě. Dalším krokem k posílení pozice bude pobídnutí zbývajících uživatelů, kteří ještě nepoužívají Facebook Messenger, aby se s komunikátorem seznámili. Specializovaná aplikace na rychlou komunikaci nedávno přišla i do Windows Phone Store, takže Facebook pokrývá všechny nejrozšířenější platformy.

Tip: Facebook se zbavuje konkurence, za 16 miliard dolarů kupuje WhatsApp

Posílání zpráv ovšem umožňuje také klasický klient pro sociální síť. Zanedlouho se z něj tato funkce avšak vytratí. V některých zemích totiž podle The Verge uživatelé zaznamenali oznámení o tom, že chatování se exkluzívně přesune do samostatného komunikátoru Facebook Messenger. V základním klientu odkaz na zprávy zůstane, ale přesměruje uživatele do druhé aplikace.

Podle zástupce sociální sítě se nejedná o pouhý test. Několik výjimek ale najdeme. Nejlevnější (čtete pomalá) zařízení s Androidem nebudou muset mít dvě aplikace. Za další tento požadavek nebude vznesen na tablety. Ani majitelé smartphonu s Windows Phone se nemusí bát, že by se zprávy ze základního klienta vytratily. Nesáhne se ani na mladou aplikaci Paper. Časem ovšem k odebrání funkce dojít může.

 

Facebook rozhodně nehodlá zanedbávat vlastní Messenger, přestože v únoru koupil WhatsApp i s jeho 465 miliony uživateli. Co se adoptovaného potomka týče, tak ten se naučí telefonovat. O tom jsme vás informovali během MWC 2014. Loni se naučil aspoň posílat hlasové vzkazy. Konkurenční Viber nicméně zprostředkovává také bezplatné hovory a videochat. Opomenout tyto funkce by se nemuselo vyplatit.

MMF24

Ačkoli volání má nejdříve přijít na iOS a Android, překladatelé v aplikaci pro Windows Phone objevili důkazy o funkci telefonování. Ačkoli budou příslušné texty přeložené, neznamená to nutně, že se dlaždicová WhatsApp vytasí s voláním hned za týden. Jen by to čekání nemuselo být tak dlouhé, jako jsme se někteří možná obávali.

Zdroj: The Verge | Windows Phone Central