Hlavní navigace

Facebook vylepšuje mobilní aplikace. Mají videoprofily i chytřejší stahování dat

13. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook tvrdí, že lidé navštěvují profilové stránky více než čtyřmiliardkrát za den, proto toto místo chce více zatraktivnit. Využije k tomu hned tří novinek, všechny se týkají mobilních aplikací. Tou první jsou profilová videa místo statických fotografií. Uživatelé budou moci skrz aplikaci natočit sedmisekundový klip, který se pak bude v profilu přehrávat ve smyčce. Animovaný GIF použít nelze.

Druhou novinkou jsou dočasné profilové fotografie. Když je ve světě nějaká významná událost, lidé ji chtějí podpořit nebo na ni upozornit skrz své profilovky. Nově bude možné nastavit, po jaké době se má dočasný obrázek změnit na původní. Takže až mistrovství světa v pojídání hotdogů, můžete si na dva týdny místo vlastní fotografie dát do profilu párek.

Nová podoba profilůDočasné profilové fotky
Nová podoba profilů | Dočasné profilové fotky 

Profilů se týká ještě jedna věc. Obrázky (videa) budou větší a přesunuly se na střed obrazovky. Přibyl krátký popisek osoby, řádek s jeho zaměstnáním a vzděláním a nakonec ještě možnost vypíchnout až pět fotek, kterými můžete ohromit kamarády.

Novinky zatím mají dostupné vybrané skupiny lidí v Británii a Kalifornii, brzy se ale rozšíří i jinde.

 

Facebook na jednu stranu uvádí datově náročnější profilová videa, na tu druhou se ale snaží internetovým provozem šetřit. Má k tomu několik zlepšováků. Jeho aplikace pro Android i iOS testuje rychlost připojení. Pokud je slabá (bez udání konkrétní hodnoty), v News Feedu nebude automaticky přehrávat videa, zobrazí jich méně a upřednostní textové příspěvky nebo odkazy.

Příspěvky se na slabém připojení načítají postupně. Stahují se data pro obsah, který je zrovna viditelný, nikoliv například fotky, ke kterým uživatel dojede až později. Fotek se týká i další věc. Nově jsou uloženy jako progresivní JPEG, takže se dokážou stahovat a zobrazovat postupně. Čím více dat se stáhne, tím se bude kvalita zobrazení zlepšovat.

MMF24

A na úplně mizerném připojení Facebook zobrazí příspěvky, které už uživatel dříve viděl a jsou uloženy ve vyrovnávací paměti. Uživatelé si stěžovali, že pokud jsou mimo síť, po spuštění aplikace vidí jen bílou obrazovku. Teď dá Facebook možnost vrátit se alespoň k už viděným příspěvkům. Nové se načtou a zobrazí, až bude internet zase k dispozici.

Zdroj: Facebook (1, 2)