Hlavní navigace

Facebook vyrobil dron Aquila. Bude na zem šířit „laserový“ internet

31. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumná laboratoř Facebook ohlásila dvě důležité novinky. Vytvořila bezpilotní letoun Aquila poháněný solární energií, který má rozpětí křídel jako Boeing 737, ale díky trupu z uhlíkových vláken váží jen jako auto. Ve výšce 18 až 27 kilometrů bude nad jedním regionem schopný kroužit až 90 dní.

Druhého pokroku dosáhli při návrhu laserové komunikace. Facebook vytvořil světelný paprsek, se kterým může dosahovat rychlostí v řádu desítek gigabitů za sekundu. Jeho zaměření je prý tak přesné, že se strefí na 16 kilometrů vzdálenou minci.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Obě tyto technologie Facebook spojí v jeden produkt. Chce navrhnout letku dronů, kteří budou na zemi šířit internet a pomocí laserů budou komunikovat spolu navzájem i s pozemními stanicemi. Na světě jsou stále čtyři miliardy lidí bez internetu, přičemž deset procent světové populace žije v oblastech, kde nejsou žádné pevné ani mobilní sítě a jejich výstavba by byla příliš drahá.

Facebook má proto zájem spolu s operátory připravit alternativu. Stejný plán má ostatně i Google, který internet do Afriky a zemí třetího světa chce dostat hned několika způsoby. Jednak budováním optických páteří, ale také pomocí balónů, dronů a satelitů.

 

Zdroj: Facebook