Hlavní navigace

Pověst Facebooku dostává další ránu. Opouští ho i druhý zakladatel WhatsAppu

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook / koláž: Petr Urban / Cnews

Pro Facebook je to dodnes největší akvizice. V roce 2014 koupil za 19 miliard dolarů konkurenční WhatsApp. Ze zakladatelů firmy Briana Actona a Jana Kouma se stali jedni z nejbohatších Američanů a zároveň získali i důležitou roli ve Facebooku.

Ani jeden už ovšem v nové firmě nepracuje. Acton odešel už loni na podzim. Po provalení skandálu Cambridge Analytica navíc spustil kampaň #DeleteFacebook, aby na síti trvale odstranili účty i další uživatele, protože Facebook si neváží jejich soukromí.

Jan Koum oznámil odchod z firmy včera. Je prý čase se posunout dál, WhatsApp šlape a Koum si chce na chvíli vydechnout, sbírat Porsche a hrát ultimate frisbee. Mark Zuckerberg mu veřejně odpověděl, že děkuje za vše, co jej Koum naučil o šifrování a tom, jak sebrat moc centralizovaným systémům a dát ji do rukou uživatelů.

MMF24

Washington Post přitom spekuluje, že jsou to právě zásadní rozdíly v názorech a kultuře obou z nich, co přimělo Kouma odejít. WhatsApp si vždy zakládal na tom být bez reklam, že nebude sledovat cizí komunikaci a nebude sbírat více dat, než je nutné. To vše při poplatku 99 centů za rok.

Jenže Facebook nezaplatil rekordní částku, aby dělal dobrosrdečnou službu. Předloni zrušil roční poplatek a nechal síť běžet zdarma. I díky tomu rychle roste a aktuálně má okolo 1,5 miliardy uživatelů. Zároveň se pořád spekuluje, jak bude služba vydělávat. O reklamě se mluví už roky, ale ještě na WhatsAppu není. Služba už navíc proti původním záměrům Kouma sdílí část dat s Facebookem.