Hlavní navigace

Facebook vědomě zneužíval děti k vysávání platebních karet rodičů

28. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Byly zveřejněny dokumenty použité k hromadné soudní žalobě. Facebook o problému věděl, ale nechal děti, aby nevědomě dále utrácely peníze svých rodičů.

Skandály Facebooku přibývají. Podle publikace Reveal, za kterou stojí nezávislá americká investigativní žurnalistická organizace The Center for Investigative Reporting, se Facebook vědomě obohatil na dětech, které na stejnojmenné sociální síti utráceli pomocí platebních nebo kreditních karet svých rodičů. Sociální síť vývojářská studia motivovala k tomu, aby sama motivovala děti k utrácení reálných peněz ve hrách jako Angry Birds, PetVille nebo Ninja Saga. Jak podle Revealu dokazují různé typy interních dokumentů, Facebook si byl mnohdy vědomý toho, že děti utrácí bez svolení rodičů, případně že si neuvědomují, že platí prostředky rodičů. Dětem totiž nemusí být jasné, že nejde o virtuální měnu.

Cílem je zisk

Někdy byly do hraní investovány vysoké částky v řádech stovek nebo tisíců dolarů, ne vždycky ale Facebook tyto částky rozzlobeným rodičům vrátil. Společnost roky ignorovala upozornění, která přicházela z řad zaměstnanců a zaměstnankyň. Prioritní byla maximalizace zisků, přičemž tuto mantru Facebook přenášel na výrobce her. Pro tento styl obohacování se byl interně používán termín „přátelský podvod“ (v originále friedly fraud).

CS24

Interní tým Facebooku dokonce vyvinul metodu, která by utrácení nevědomých dětí omezila, Facebook ji však nikdy neimplementoval, raději se zaměřil na maximalizaci risků. Dokumenty odkryté soudem, na který se obrátili rodiče v hromadné žalobě, pochází z let 2010–2014, kdy byly popsané praktiky prokazatelně používány. Facebook uvedl, že v roce 2016 zaktualizoval podmínky používání a zavedl mechanismus pro vrácení peněz rodičům.

Nahlédnout můžete mj. do důkazů označených písmeny K, M nebo OO. Další odkazy odtajněné dokumenty najdete na webu Reveal v rozsáhlém reportu.