Hlavní navigace

Fall Creators Update vyšel 17. října. Teď pohání 20,5 % zařízení s Windows 10

1. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem října jsme se dozvěděli, jak je na tom čerstvě vydaný Fall Creators Update. Jak si nová verze vede v distribuce měsíc poté? Díky AdDuplexu máme představu. Za zhruba měsíc posílil Windows 10 Fall Creators Update o přibližně 15 procentních bodů. V tuto chvíli se tak již rozšířenost této verze blíží čtvrtině z celé základny instalací Desítek.

Pro alespoň hrubé srovnání můžeme použít údaj ze 22. května, což je termín podobně vzdálený od vydání tehdejšího vydání Windows 10 (Creators Update) jako výše uvedené měření podílu používanosti FCU. Tehdy bylo naměřeno 18 %, takže lze prohlásit, že distribuce FCU (dnes má 20,5 %) probíhá rychleji než distribuce CU, byť nijak dramaticky.

Říjen 2017: Na Fall Creators Update během týdne přešlo přes 5 % zařízení s Windows 10

Může být způsobený rozšířenou spoluprací s partnery, díky které měl Microsoft dopředu otestováno více modelů počítačů. Jinak se už propadly všechny zbylé verze Windows 10 s výjimkou Redstonu 4, který je testován v rámci programu Windows Insider. Tam se ovšem z globálního pohledu jedná o minimální posun – zásadnější zde ani čekat nelze.

MMF24

Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 27. listopadu 2017 Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 27. listopadu 2017

Nejlépe se nasazování nového vydání Desítek nepřekvapivě daří na zařízeních od Microsoftu, kde již FCU najdete ve 45,4 %. Na druhé místo se v tomto ohledu prosadilo MSI, jehož počítače pohání FCU ve 32,1 % případů. Naopak na posledním místě se umístila Toshiba s 10,1 %. Je ale také pravda, že Microsoft patří k nejmenším výrobcům. Podle AdDuplexu má tržní podíl jen 2,7 %, největší je naopak HP se 25,1 %.

Podrobnější statistiky naleznete na webu AdDuplexu, který rovněž zveřejnil podíly jednotlivých modelů zařízení Surface. Je také mít třeba na paměti, že se jedná o údaje přibližné. Statistiky byly vypracovány na základě dat posbíraných ze zhruba 5 000 aplikací z Microsoft Storu.

Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 27. listopadu 2017 Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 27. listopadu 2017

Byl pro vás článek přínosný?