Hlavní navigace

Již 85 % zařízení s Windows 10 běží na Fall Creators Updatu. Creators Update spadl na 8 %

21. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Další tradiční dávka statistik týkajících se rozložení podílů jednotlivých verzí Desítek.

Kdyby vás zajímalo, jak se vyvíjí podíly jednotlivých hlavních verzí Windows 10, AdDuplex zveřejnil čerstvá data aktuální ke 20. únoru. Před měsícem jsem psal o tom, že se zatím poslední vydání s názvem Fall Creators Update dostalo na tři čtvrtiny všech zařízení, kde běží Desítky. Není překvapením, že se jeho podíl opět zvýšil. Na drtivé většině zařízení naleznete právě Fall Creators Update, jenž se vyškrábal na 85 %. S tím samozřejmě poklesl podíl druhé nejpoužívanější verze, kterou je necelý rok starý Creators Update. Její podíl se během měsíce ztenčil na zhruba polovinu a s nynějšími osmi procenty definitivně upadá v zapomnění. Vzhledem k nastavení vývojového cyklu není důvod ho oplakávat. Rázem se však velikostně přiblížil k Anniversary Updatu. Čím menší podíl verzím zbývá, tím neochotněji ustupují na pozadí. Vůbec se oproti minulému měření nepohnulo historicky první vydání Windows 10, o zhruba desetinu procentního bodu se propadlo vydání druhé (v1511). Lze předpokládat, že jsou tato vydání nasazena na počítačích ve firmách. [caption id="attachment_128779" align="aligncenter" width="500"]přes 600 milionů strojů, považovat za solidní výsledek.

CS24

Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 20. února 2018 Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke dni 20. února 2018

Spring Creators Update by měl být skrze Windows Update distribuován během dubna, pakliže Microsoft dodrží stávající tradici dokončení produktu a jeho následné distribuce. Jak jsem předeslal, hodnota 85 % znamená, že distribuce dosáhla lepších výsledků než v případě CU.

Ten získal nejvíce 74,8 %. Anniversary Update se pak zvládl vyšvihnout přes 91 %. Je ale otázka, jestli se to dalšímu vydání podaří, protože počet starých verzí, které si pro sebe ukrajují určité podíly, byť malé, se zatím jen zvyšuje. Připomínám, že ačkoli ještě Spring Creators Update nebyl zcela dokončen, začal již Microsoft veřejně testovat jeho nástupce s kódovým označením Redstone 5.