Hlavní navigace

Fáma: Windows 8 poběží na herní konzoli Xbox 360

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sjednocování platforem je populární a svým způsobem nevyhnutelný krok. Snaží se o to Apple, Microsoft ho následuje. Všeobecně se čeká na to, až se sjednotí vývoj původně čistě počítačových Windows s odnoží pro mobilní platformy. Windows Phone 8 by již mohl být založený na klasických osmičkách, ale Steve Ballmer tuto informaci spíše vyvrátil, takže si možná počkáme déle (na Windows 9 a Windows Phone 9?).

Herní divize je pro Microsoft velice důležitá, byť bychom ji někdy mohli přehlédnout v záplavě počítačů a mobilních telefonů. Ale Xbox 360 je úspěšná herní konzole a její prodeje ani po letech nenaznačují žádné výrazné zpomalení. Na 6. prosince se chystá velká aktualizace, která vychází zpravidla jednou za půl roku. Podobnou strategii vidíme u Windows Phone, kde zhruba jednou za půl roku vyjde nová hlavní verze, zatímco v mezidobí se uvolňují malé aktualizace.

Letošní prosincová aktualizace předělá vzhled uživatelského prostředí konzole do stylu hranatých dlaždic známých z (primárně dotykového) prostředí Metro. Sjednocení vzhledu je namístě, produkty od stejné firmy budou alespoň působit jako jedna ucelená řada. Nikoliv neznámý analytik Michael Pachter očekává, že bychom za rok mohli spatřit nový model Xboxu 360 (na regulérního nástupce konzole je prý příliš brzy, což označující stále silné prodeje současné generace Xboxu).

Vraťme se k očekávané aktualizaci. Ta by měla zajistit kompatibilitu konzole s Windows 8. V raných sestaveních jádra Windows 8 bylo skutečně nalezeno několik odkazů na Xbox 360. Chystaný operační systém bude navíc obsahovat integrovanou službu Xbox Live, Microsoft dokonce povolí hrát multiplayerové hry s hráči na všech platformách. Uživatelé Xboxu si to tak budou moci rozdat s písíčkáři, snad dokonce i s majiteli Windows Phone.

KL24

Podle obrázků vyhlíží Xbox Live pro Windows 8 na chlup stejně jako verze pro konzoly Xbox 360. Tři různé platformy se nám sjednocují, což dává smysl. Poběží ale nakonec na herní konzoly Windows 8, nebo se sjednocení dotkne jen vzhledu a funkčnosti?

Zdroj: WinRumors 1 | 2 | 3

Byl pro vás článek přínosný?