Hlavní navigace

Far Cry 2 s DirectX 10.1?

17. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Far Cry 2 patří k nejočekávanějším hrám tohoto roku, v naší anketě na toto téma dokonce uzmula první místo. Střílečka od Ubisoftu je významná také pro dodavatele grafických akcelerátorů, tedy ATI a Nvidii. Kalifornský tým se jako již tradičně angažuje ve vývoji hry, která ponese logo „The Way It's Meant To Be Played“. Jak už se ale nějakou dobu ví, ke škodě Nvidie nebude Far Cry 2 používat její fyzikální engine PhysX s možností akcelerace přes GPU, ale tradičnější, procesorem poháněný engine od Havoku. Nyní pro Nvidii přichází další rána: Fudzilla s odvoláním na „své zdroje“ píše, že Far Cry 2 bude podporovat Direct3D 10.1, jehož podporou se už rok chlubí Radeony, ne však GeForce.

Významný áčkový titul, jakým Far Cry 2 bezesporu je, podporující Direct3D 10.1 – co víc by si AMD mohlo přát? Možná to ale nebude tak horké, jak se zdá. Nvidia informovala novináře, že Far Cry 2 bude sice používat některé technologie nad rámec DirectX 10, ale takové, které podporují i GeForce od řady 8 výš. Kde je pravda, na to si budeme muset počkat do oficiálního vydání, které je naplánováno na úterý 21. října/októbra.

Mezitím se můžeme podívat na předběžné testy výkonu, které zpracoval server PCGamesHardware (k dispozici je také galerie screenshotů z benchmarkovacího dema). Dvě GeForce GTX 260 ve SLI jasně překonávají Radeon HD 4870 X2, souboj jedné GTX 260 a jednočipového Radeonu ale dopadá přesně opačně. V nižší váhové kategorii v rozlišení 1280 × 1024 px exceluje GeForce 9800 GTX+, v rozlišení 1680 × 1050 px s 4× AA a 4× AF se ale vedení ujímá Radeon HD 4850 (zdali je průměrné framerate 27, které zde Radeon podává, přijatelná hodnota, nechávám na vašem individuálním posouzení). Zajímavě se umisťuje Radeon HD 3870, který je krapet rychlejší, než HD 4670. Těžko v této fázi vynášet soudy, ale může to být způsobeno použitím 4× AF, při kterém nemůže vyniknout převaha jádra RV730 v počtu texturovacích jednotek.

MMF24

Jedním dechem je nutno dodat, že testy zdaleka nejsou definitivní. Radeony totiž byly testovány s ovladači Catalyst 8.9 a GeForce s drivery řady 178. ATI ale mezitím vydalo hotfix ovladače speciálně pro Far Cry 2 a Nvidia chystá Big Bang 2 v podobě ovladačů GeForce (dříve ForceWare) řady 180. A u obou rivalů údajně můžeme čekat nárůsty výkonu – u ATI by se to mělo týkat hlavně CrossFire a Radeonu HD 4870 X2, u Nvidie zase GeForce GTX.

Zdroj: Fudzilla, PCGH

Autor článku