Hlavní navigace

Číňani postavili největší teleskop na světě a od září začnou hledat mimozemský život

2. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: se svolením STdaily
Teleskop FAST v čínské provincii Kuej-čou (Guizhou) je největší na světě a má průměr 500 metrů. Oproti němu je slavný portorický Arecibo jen prcek s 305 metry.

Číňané dostavěli FAST před čtyřmi lety a teprve od letošního ledna je plně využíván (pravděpodobně) ke standardním věděckým účelům. Dlouho totiž ještě trvaly různé úpravy na potlačení interferencí. No a podle čínského magzínu Science and Technology Daily pomocí něj začnou vědci od září hledat mimozemský život.

FAST znamená Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope a jméno tak jen odkazuje na jeho obří velikost. Být v USA, pravděpodobně by se jmenoval BFAST. Číňani mu přezdívají Tianyan, v překladu Oko nebe.

FAST je unikátní, umí měnit tvar

Ve skutečnosti však může být z celého teleskopu aktivně použita pouze část o velikosti 300 metrů. Teleskop sice není otočný jako ten v americkém Green Bank, ale umí měnit svůj tvar. Skládá se z přibližně 4500 samostatných panelů, které mohou být nakloněné do požadovaného tvaru. Zatímco Arecibo umí nejlépe zachytit signál přicházející shora, tak FAST je díky tvarování schopen mnohem větší „šíře záběru“.

Zhang Tongjie
Zhang Tongjie
Čínský teleskop FAST
Čínský teleskop FAST

Vedoucí vědecký pracovník FASTu Zhang Tongjie zdůraznil, že tento nový typ výzkumu nenaruší standardní vědecké projekty a půjde pouze o doplněk. Těmi jsou detekce pulsarů či mezihvězdných molekul.

Tip: Tady je Wi-Fi a Bluetooth ilegální. Jak se žije vedle největšího otočného teleskopu?

Zhang neočekává, že najdou nějaké důkazy v blízké budoucnosti, ale je tu prý několik zajímavých kandidátů na mimozemský signál v úzkospektrální oblasti. Pokud zrovna nepocházejí z nějakého pulsaru.

KL24

Pokud tu nějaký mimozemský signál je, největší šance na jeho zachycení má právě největší teleskop. Činu přišlo jeho postavení v přepočtu 4 miliardy korun a musei kvůli stavbě přesídlit na devět tisíc obyvatel.

zdroj: sciencealert, stdaily

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.