Hlavní navigace

FBI buduje systém na rozpoznávání obličejů a hlasu. Další Velký bratr?

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký Federální vyšetřovací úřad investuje miliardu dolarů do nového programu Next Generation Identification (NGI). Jeho cílem je rychlejší a přesnější identifikace osob podle několika různých znaků: rozpoznávání obličejů, hlasu, analýza DNA a skenování očních duhovek. S budováním databáze fotografií se začalo v únoru. Celý systém by měl být spuštěn už v roce 2014.

Motivy FBI jsou jasné, úřad potřebuje rychle vyhledat pohřešované osoby, pachatele trestných činů nebo podezřelé osoby, které teprve mohou něco spáchat. Celé to připomíná Spielbergův snímek Minority Report. Národní bezpečnostní databáze, skenování duhovek na každém rohu a zastavení trestných činů, ještě než k nim dojde.

" width="420" height="315" frameborder="0">

FBI už teď může mít přístup k více než milionu fotografií z policejních záznamů. Až k nečemu dojde, využije bezpečnostních kamer nebo veřejně přístupných fotografií na internetu, aby je mohl porovnat s vlastním systémem. Protože jsou policejní snímky pořizovány z několika úhlů, lze z nich vytvořit 3D model a díky tomu porovnávat fotografie, i když se pachatel nebude dívat přímo do kamery.

Ale co až se do systému dostanou fotky civilistů z občanek, pasů nebo řidičáků? Že je tato technologie užitečná stejně tak jako potenciálně nebezpečná a zneužitelná, není třeba dodávat.

 

Zdroj: New Scientist