Hlavní navigace

FeedDemon na smrt Google Readeru reaguje sebevraždou. Čtečka končí

15. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zejména technicky zaměřená část společnosti, co brouzdá po webech, lační po novinkách a v hojné míře tweetuje nebo bloguje, byla doslova zděšena zprávou o konci oblíbené webové čtečky kanálů RSS. Google Reader se ale dalších narozenin nedožije, neboť svou pouť zakončí 1. července 2013. (Osmé narozeniny by služba pro správu novinkových kanálů oslavila letos v říjnu.) Veřejnost na skutečnost reaguje různě, především zmíněná část společnosti se ale odmítá se ztrátou hojně využívané služby srovnat.

Tip: Google Reader končí! Google se rozhodl zrušit populární RSS službu

Důkazem budiž petice, jež sbírá podpisy nevídanou rychlostí. Věrní zastánci přesto nejsou jediní, kdo bude ukončením provozu Readeru postižen. Celých deset let vyvíjená desktopová čtečka FeedDemon na to rovnou reaguje sebevraždou. Jedná se totiž o jeden z programů, které k synchronizaci obsahu využívaly právě API poskytované Google Readerem. Co si budeme povídat, nebyla to jediná čtečka, co se chovala jako nadstavba cloudové služby. S jejím koncem počet podobných úmrtí zřejmě vzroste.

 

Uchytí se nějaká služba a přijde s vlastním řešením, když Google to své pošle na věčnost? Najdeme solidního nástupce, který by dokázal Google Reader nahradit? Odpovědi na tyto otázky neznáme a trochu se jich bojíme. Nebo se snad Google zalekne zoufalého hnutí odporu a s tím spojené negativní publicity a důchod si ještě rozmyslí?

MMF24

Nick Bradbury, tvůrce projektu FeedDemon, nicméně na Twitteru slibuje, že se pokusí v budoucnu FeedDemon oživit. Tentokrát ale jeho dítko nebude ani náznakem spoléhat na synchronizaci zprostředkovanou Readerem. K ukončení života stávající verze ho ale vedly i jiné důvody, především nedostatek času. Placená aplikace ho již neuživila, tak si musel najít jinou práci na plný úvazek. A co vy? Používali jste FeedDemon?

Zdroj: Nick Bradbury via CNET