Hlavní navigace

Fermi s 512 SP, proč ne?

28. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno proběhla médii zpráva odkazující se na odhady analytiků, že grafické jádro Nvidia GF100, nejvýkonnější a zatím jediný čip architektury Fermi, má výtěžnost mezi dvaceti a třiceti procenty (konkrétně to tvrdí Rajvindra Gill z firmy Needham, která radí investorům na trhu akcií). Problémům s výrobou obřího čipu ostatně nasvědčuje hned několik skutečností. Zatímco čip GF100 obsahuje celkem 512 CUDA cores, GeForce GTX 480 jich používá pouze 480. A ani těchto odlehčených verzí se Nvidii nedaří dodat na trh v dostatečném množství, což způsobuje, že ceny se drží na vyšších příčkách, než oficiálních 499 dolarů.


Drew Henry

Přesto Drew Henry z Nvidie v rozhovoru pro DigiTimes vyvrací fámy o špatné výtěžnosti:

Výtěžnost 40nm výrobního procesu u TSMC splnila naše očekávání a spekulace, že výtěžnost je nižší než 20 %, jsou nepravdivé. Máme vše pod kontrolou.

(Jen tak mimochodem, o výtěžnosti nižší než dvacet procent nikdo nemluvil, nepočítám-li šuškandy z loňského léta. Takže měl finanční analytik vlastně pravdu?)

MMF24

  • O Fermi s 512 CUDA cores:
Nvidia nekomentuje nevydané produkty, nicméně existuje možnost, že v budoucnu vydáme variantu s 512 jádry.
  • O spotřebě:
GeForce GTX 470/480 založené na architektuře Fermi přinášejí oproti minulé generaci, GeForce GTX 285, značně vyšší výkon, i když jejich spotřeba je o 15 až 20 wattů vyšší…

…nicméně věříme, že zákazníci, kteří kupují tyto karty, jsou více zaměřeni na výkon a nezajímá je, o kolik wattů navíc karty spotřebovávají. Platit více za elektřinu a za to mít o 10 % vyšší výkon, to si myslím, že naši zákazníci považují za dobrý obchod.
  • O odchodu XFX. Má Nvidia v plánu posílit své vztahy s výrobci karet?
XFX není blízký partner Nvidie. Naše společnost má mnoho partnerů, jako Asustek, MSI, Gigabyte a Zotac, se kterými momentálně úzce spolupracujeme.

Zdroj: X-bit labs, DigiTimes

Autor článku