Hlavní navigace

Filesonic končí se sdílením dat, miliony linků už nefungují. Reakce na Megaupload?

23. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Závěr minulého týdne patřil odstavení Megauploadu. Jeden z hlavních konkurentů, filehostingová služba Filesonic, zřejmě následkem toho výrazně změnila podmínky používání.

All sharing functionality on FileSonic is now disabled. Our service can only be used to upload and retrieve files that you have uploaded personally.

Uložené soubory už není možné dále sdílet, veškeré odkazy byly zrušeny. Stahovat lze pouze soubory, které sami nahrajete, tak, že je uložíte ve webovém správci souborů. Veškeré linky na internetu byly zneaktivněny.

Podle Googlu ("http://www.filesonic.com/file") jich může být až 1,5 miliardy, ve skutečnosti jich bude méně, Google pochopitelně indexuje i duplicity. Tím se z Filesonicu stává pouze jakási úložna pro zálohování souborů. Kdo nemá přístup k vašemu účtu, nemůže ani stáhnout uložené soubory. Přestože mohou být zcela legální.

Filesonic

Druhou novinkou je, že Filesonic ukončil motivační program a přestal odměňovat uploadery. Což je pochopitelné, když jejich soubory nemůže nikdo jiný stahovat.

Magazín TorrentFreak má také podezření, že za to může kauza Megaupload. Stejně jako Megaupload oficiálně sídlí v Hongkongu, ale servery má umístěné i v USA. Zajímavý je ale fakt, že v prosinci začal spolupracovat s firmou Vobile, která se specializuje na identifikaci uloženého obsahu. Veškerý obsah by tak měl nejdříve projet filtrem (jestli neobsahuje autorsky chráněný obsah), než mohl být zveřejněn odkaz ke stažení. Tento systém ale zřejmě dosud nebyl instalován, nebo si toho nikdo nevšiml.

Filesonic úpravu podmínek komentuje pouze krátkou notickou na hlavní stránce. Přežije i bez možnosti sdílení? Já tomu nevěřím. Možná se ale jedná o dočasné opatření, detaily budeme sledovat.

KL24

Oživeno: Na stejné podmínky přistoupil i konkurenční Fileserve.

Byl pro vás článek přínosný?