Hlavní navigace

Filmy ve 4K budou na Blu-ray. Bude to ale trvat, standard teprve vzniká

22. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původní specifikace Blu-ray byly oznámeny před osmi lety, na veletrhu CES 2006. „Podílel jsem se na vydání několika formátů optických médií, počínaje LaserDiscem před 30 lety, a nikdy jsem neviděl žádný, který by přidal tolik funkcionality za tak krátkou dobu,“ rozplývá se ředitel Blu-ray Disc Association Andy Parsons v rozhovoru pro magazín Twice. Konkrétně zmiňuje BD-Live (rozšíření o funkce vyžadující připojení k internetu) a podporu stereoskopického zobrazení. Nyní však před výrobci médií a přehrávačů stojí nová výzva – je třeba formát pro video v rozlišení 4K.

Samsung Blu-ray

Že už jste to někdy četli? Ano, přesně před rokem. Už tehdy se hovořilo o potřebě rozšířit Blu-ray o podporu 4K. Bohužel se toho ale za uplynulý rok příliš mnoho neudálo. Znepokojení ze současného stavu vyjádřil před nedávnem Samsung. Přestože technologie pro výrobu a čtení vícevrstvých disků existuje už léta, téměř všechny 4K televizory jsou vybaveny pevným diskem, na něm je několik filmů přednahráno z výroby a další si uživatelé musí zakoupit a stáhnout. Ne každý má ale vhodné připojení k internetu. Korejský výrobce tedy navrhl, aby se filmy ve 4K distribuovaly na tří- a čtyřvrstvých discích BDXL s kapacitami 100 a 128 GB.

Jenže fanoušci domácího kina si ještě nějakou dobu počkají. „BDA nedávno schválila přidání 4K/UHD do specifikací Blu-ray a je zde upřímná snaha s tím pohnout dopředu. Na detaily je příliš brzy, protože to musí vyřešit technické týmy,“ popsal Parsons aktuální stav řešení.

Nestačí prostě vzít existující disky BDXL, existující kodek HEVC a začít lisovat? Zapeklitosti procesu vysvětluje Victor Matsuda, předseda komise BDA pro propagaci. Každý prý očekává, že Blu-ray nabídne 4K/UHD v kvalitě neporovnatelné s čímkoliv jiným. „To neznamená jen dodat potřebný počet pixelů, ale i věci jako HDR, barevnou hloubku, barevný gamut, ochranu obsahu a jeho převoditelnost na mobilní zařízení.“

 

MMF24

Optická média působí v dnešní době jako přežitek, díky rostoucímu rozlišení (a snímkové frekvenci) filmů ale budou ještě nějakou dobu mít své místo na trhu. Ačkoliv disky Blu-ray jsou obecně považovány za poslední optické médium, které budou spotřebitelé ve větší míře používat, Sony a Panasonic v loňském roce oznámily vývoj nového standardu, který přinese kapacitu 300 GB na jeden disk. Na trhu by měl být do konce roku 2015.

Zdroj: X-bit labs, Twice