Hlavní navigace

Finální Windows Live Essentials 2011 je venku! Stahujte i v češtině

30. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chris Jones, viceprezident vývoje Windows Live, oznámil na blogu, že je na internetu k dispozici finální vydání balíku doplňkových aplikací Windows Live Essentials 2011 (dříve označované také jako Windows Live Wave 4). Součástí balíku balíku jsou následující aplikace:

  • Windows Live Messenger
  • Windows Live Fotogalerie
  • Windows Live Movie Maker
  • Windows Live Mail
  • Windows Live Writer
  • Windows Live Zabezpečení rodiny
  • Windows Live Mesh
  • + další doplňky do prohlížeče a samotného operačního systému

Novinky

Samozřejmostí a první novinkou je přímá podpora funkcí operačního systému Windows 7. Aplikace si tak budete moci snadno připnout na hlavní panel a následně prostřednictvím Jump listů přistupovat k nejpoužívanějším funkcím. Ve většině aplikací je nově k dispozici pás karet Ribbon.

Asi nejvýraznější aktualizace se dostalo komunikátoru Windows Live Messenger. Je rychlejší, ve zbrusu novém vzhledu a zvládá napojení na další sociální sítě (jak je dnes u podobných služeb zvykem). Hlavní okno pak právě po stylu Facebooku nebo Twitteru zobrazuje stream novinek ze sítě vašich přátel na vše propojených sociálních službách. Naštěstí lze toto výchozí zobrazení deaktivovat a přepnout okno do klasického vzhledu komunikátoru jen se seznamem kontaktů (a bohužel také reklamou).

Přímo v konverzačním okně pak můžete při chatování sdílet fotografie a prohlížet videa z YouTube od vašich příbuzných a přátel. Messenger ovšem nebude dostupný pouze pro stolní počítače, připojíte se i z Hotmailu nebo mobilního zařízení. Nechybí i další nové funkce jako konverzace v panelech nebo videokonference ve vysokém rozlišení.

Tip: Další informace o tom, co přináší nový Windows Live Messenger, najdete v našem dřívějším článku Microsoft představil nový Messenger

Zajímavou a užitečnou funkcí Live Fotogalerie je Photo Fuse umožňující automaticky spojit několik fotografií do jedné. Například u skupinových fotografií můžete vyměnit obličeje těch se zavřenýma očima za lepší z jiné fotografie stejné scény. Vylepšen byl i systém rozpoznávání tváří a třídění fotografií právě podle rozpoznaných osob.

Tip: O několika dalších novinkách si můžete přečíst v článku Windows Live Essentials Wave 4 se blíží. Máme další info

Novinky pocítí i uživatelé, kteří již nějakou dobu testovali veřejnou betaverzi produktu. (Očekávaným) překvapením je například renesance aplikace Windows Live Mesh, která se v testovacích vydáních jmenovala Windows Live Sync. Ta nabízí, podobně, jako předchozí vydání Mesh, možnost synchronizace souborů a nastavení vybraných aplikací nejen se vzdáleným webovým úložištěm, ale také mezi několika počítači (a to dokonce i mezi operačními systémy Windows a Mac).

Od poslední bety došlo k integraci Bing Map a Flickru do Fotogalerie, zvýšení výkonu Messengeru a to jak v oblasti chování samotné aplikace, tak při videochatu nebo k lepší podpoře Gmailu v e-mailovém klientovi Mail. Ještě zajímavější však bude pozorovat, zda Microsoft opravil velké množství chyb, se kterým se uživatelé setkávali. To ale ukáže až čas a zkušenosti z reálného provozu.

„XPčkáři“ mají smůlu

Zajímavostí, kterou Chris Jones při oficiálním uvedení Windows Live Essentials 2011 zmínil, je informace o tom, že někteří výrobci počítačů budou své stroje dodávat s již přeinstalovaným balíkem (v rámci Windows 7). Veřejně se k tomuto přihlásila zatím jen společnost Dell, podle dostupných informací se ale vyjednává i s dalšími výrobci.

KL24

Systémové nároky bohužel nepotěší uživatele Windows XP. Pro instalaci balíku Windows Live Essentials 2011 je totiž třeba následující softwarové a hardwarové vybavení:

  • Operační systém: 32 nebo 64bitová edice Windows Vista Service Pack 2 s nainstalovaným Platform Update pro Windows Vista nebo Windows 7
  • Procesor: 1.6 GHz nebo vyšší
  • Paměť: 1 GB RAM nebo více
  • Rozlišení: minimálně 1024 × 576 px
  • Grafika: Windows Live Movie Maker (a některé funkce Fotogalerie) vyžaduje kartu podporující DirectX 9 nebo vyšší a Shader Model 2 nebo vyšší

Microsoft postupně uvolňuje Windows Live Essentials 2011 pro 48 světových jazyků včetně češtiny. Stahovat můžete na domovské adrese explore.live.com/windows-live-essentials.

Byl pro vás článek přínosný?