Hlavní navigace

Jak se loni dařilo Huawei? Přes náročné druhé pololetí prodal 240 milionů smartphonů

1. 4. 2020

Sdílet

Společnostu Huawei zveřejnila finanční výsledky za rok 2019. Ten byl pro ni velmi turbulentní – až do května se dařilo, poté začaly problémy a obchodní válka. Kdo by ale očekával pokles, bude zřejmě překvapený.

Ještě dlouho totiž pomáhal prodej zařízení uvedených před zákazem služeb Googlu, přičemž v tento měsíc uvedený Honor 20 Pro licenci ještě dodatečně získal. V elkovém součtu se tak Huawei dařilo v roce 2019 více než v tom předchozím, ale nebát sakncí, mohlo to být ještě lepší. Mnohem zajímavější tak budou čísla za letošní rok, na která si samozřejmě musíme počkat. V roce 2019 hlásí Huawei celosvětové tržby 858,8 miliard jüanů, v přepočtu 123 miliard dolarů. Jde o meziroční nárůst 19,1 %. Cash flow (rozdíl mezi příjmy a výdaji) činil 13 miliard) a čistý zisk 9 miliard dolarů. Přibližně o pětinu více než loni. A protože za první pololetí Huawei hlásil příjmy 58 miliard, znamená to, že druhou polovinu roku i přes sankce vydělal ještě více. Do výzkumu a vývoje Huawei investovalo 18,9 miliard dolarů,tedy zhruba 15 % všech tržeb. Za posledních deset let jde o investice v objemu 86 miliard. „Rok 2019 byl pro Huawei mimořádný. Navzdory enormnímu vnějšímu tlaku jsme rozvíjeli a s mimořádným úsilím stávytvýřeli hodnoty pro naše zákazníky. Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom si zasloužili jejich respekt a důvěru, stejně jako respekt a důvěru našich partnerů po celém světě. Naše podnikání zůstává nadále velmi stabilní,” říká Eric Xu, předseda představenstva, Huawei. Výše zmíněná čísla platí pro celou společnost. V oblasti řešení pro operátory (například 5G technologie) činily tržby 42,5 miliard (třetinu všech tržeb) a nárůst 3,8 %. I

Největší nárůst je v telefonech, nejmenší v 5G

V oblasti podnikových řešení hlásí Huawei tržby 12,8 miliard a nárůst o 8,6 %. Globálně si Huawei jako svého partnera pro digitální transformaci vybralo více než 700 měst a 228 firem zařazených do žebříčku Fortune Global 500. Jako součást této strategie společnost představila procesor pro umělou inteligenci na světě, Ascend 910, a počítač pro trénink AI, Atlas 900.

Koupili jste si loni smartphone Huawei?

Celkový počet prodaných chytrých telefonů v průběhu roku 2019 dosáhl 240 milionů. Tržby za smartphony, ale i další spotřebitelská zařízení, dosáhly 67 miliard dolarů. O třetinu více než v roce 2018.

MMF24

Podle statistik Gartneru jde o tržní podíl 15,6 % a druhé místo za Samsungem, který loni prodal 296 milionů smartphonů. Třetí je Apple se 193 miliony. A zatímco Samsung prodal prakticky stejný počet jako v roce 2018 (tehdy 295 milionů), Huawei stále rostl.

zdroj: TZ Huawei

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.