Hlavní navigace

Názor k článku Finanční výsledky Intelu za Q1: místo propadu má druhé Vánoce, tržby 19,8 miliardy $ od Jan Olšan - "AMD má samozřejmě šanci to změnit. Musí navrhnout...

  • 25. 4. 2020 0:49

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    "AMD má samozřejmě šanci to změnit. Musí navrhnout nejen lepší, ale i výrobně levnější procesory a ty pak prodávat s větší marží. Zatím na to jdou přesně opačně. Ať už na poli procesorů nebo na poli grafik, jdou cestou výrobně drahých čipů, na kterých ty zisky holt tak nenaskakují."

    To se ale snáz řekne, než udělá. Kdybyste přikázal AMD udělat Ryzeny o 20 % menší, tak budou mít polovinu jader a budou se muset prodávat za poloviční cenu. Myslím, že tohle by fakt nefungovalo.

    Ten čip není velkej proto, že jsou to pitomci a mají tam vedle každýho tranzistoru jednou tolik místa, aby skřítci měli kam šlápnout, když tudma chodí, a neví, že by mohli ušetřit, kdyby se na skřítky vybodli. Holt to implementace funkcí, který ten čip potřebuje, vyžaduje.

    Možnost, že by ten čip byl menší a nemělo by to žádné nevýhody, jen kdyby někdo v AMD správně nastavil priority, ta je IMHO fakt iluzorní.

    Určitě jsou způsoby, jak by se to mohlo někde chytrou optimalizací nebo ručním návrhem místo strojového zmenšit. Jenže a) většinou nebudou bez vedlejších účinků b) by stály peníze a lidi při návrhu a není efektivní je tam vrazit, protože by to pak třeba znamenalo, že kvůli 5% úspoře týmy navrhnou o 20% míň čipů/rok...