Hlavní navigace

Názor k článku Finanční výsledky Intelu za Q1: místo propadu má druhé Vánoce, tržby 19,8 miliardy $ od Jan Olšan - Jo, to jsem pominul, ale to je zase...

  • 25. 4. 2020 18:32

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Jo, to jsem pominul, ale to je zase separátní problém, jenž je nakonec stejného druhu - ty čipy navíc potřebují lidi, kteří je navrhnou, zvalidujou, otestujou. A pak potřebují tapeout, masky a separátní výrobu. Takže s každým dalším takovým extra čipem jsou fixní náklady.

    Když se vezmou jenom čistě ty finanční náklady, tak je jasné, že do určitého objemu prodeje se nevyplatí ten druhý čip udělat, protože rozpočítané fixní náklady navíc na jednu prodanou jednotku převýší velikost úspory z každé prodané jednotky.

    Pak je to složitější u těch nároků na člověkočas, protože tam může být obtížnější říct si "ok zainvestujeme do toho" a není to jenom o tom, že se prostě přilejí peníze do rozpočtu.

    On je to taky začarovaný kruh... kdyby AMD nehrálo nerovnou hru, mělo by víc peněz, víc různých čipů, z každého by byl průměrně větší zisk, a tím pádem mělo peníze na tohle. Ale když má horší šanci na trhu, tak nemá peníze, nemůže si tohle dovolit.


    To, že by to ideálně měli dělat jako Intel a mít víc čipů, si myslím uvědomují a nic jinýho ani nechtějí, ale holt reálné možnosti. Jako když by to slyšeli od nás dvou, tak by si možná řekli "OK, Sherlockové" a pomysleli si, že je to asi jako myšlenka "proč si chudý lidi prostě nekoupí víc peněz?" :)