Hlavní navigace

Názor k článku Intel hlásí výsledky za Q3 2021: 19,2 miliardy $, překonání prognózy nevyšlo. Znak problémů? od Radek Holeček - DedekHrib:No a to je právě to, co člověk,...

  • 25. 10. 2021 17:49

    Radek Holeček

    DedekHrib:
    No a to je právě to, co člověk, co nerozumí financím, nepochopí. U financí vůbec nejde o to dělat nejlepší produkty. U financí jde o to, dělat co nejlevnější produkty a ty prodat za co nejvíce peněz. No a samozřejmě takových produktů prodat co nejvíce, nejlépe přesně tolik, na kolik stačí výrobní kapacity. A to evidentně Intelu jde.
    Dám vám příklad. V roce 2016, kdy si AMD proti Intelu ani neškrtlo a ten zlý Intel měl nejlepší produkty široko daleko, měl Intel obrat 60 miliard a zisk na akcii 2,72 dolaru. Letos, kdy se ten nýmandský Intel vůbec nechytá a jeho produkty nekupují ani akcionáři (byť tedy já ten Ryzen koupil vloni), očekává obrat 73,5 miliardy a zisk na akcii 5,28 dolaru. Z pohledu akcionáře tedy Intel těch 5 let šlapal jako hodinky. Dokázat zdvojnásobit akcionářům zisk za pouhých pět let v situaci, kdy firma technologicky zaostává a ztrácí podíl ve všech segmentech trhu, je celkem slušný důkaz toho, že je Intel z hlediska finančního veden naprosto excelentně.