Hlavní navigace

Firefox 31 s prodlouženou podporou výrazně zrychluje JavaScript

23. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po deseti měsících vyšel nový Firefox s přídomkem ESR, který zaručuje až roční podporu v podobě bezpečnostních aktualizací. K verzím s tzv. rozšířenou podporou se Mozilla rozhodla přistoupit po zavedení zkráceného vývojového cyklu, aby tak zohlednila i početnou firemní klientelu, u níž kompatibilita hraje spolu s bezpečností klíčovou roli.

Běžně totiž Firefox dostává záplaty až v rámci nového vydání, jež neoddělitelně přináší i nové funkce. Uživatelé ESR si tak povýšením na Firefox 31 znatelně polepší, jelikož – jak je patrné i z diagramu níže – dosud používali verzi 24 ze září loňského roku. Ani ostatní nemusí být zklamáni, protože také samotný Firefox 31 přichází s řadou inovací.

 

Přidání vyhledávacího políčka je jen první změnou z plánovaných úprav na stránce nového panelu. Mnohem četnější změny lze však dohledat tzv. „pod kapotou“ a týkají se např. zrychlení JavaScriptu, čehož bylo dosaženo technologií Generational Garbage Collection.

Výkonnější javascriptové jádro spolu se snižováním paměťových nároků je dlouhodobý cíl Mozilly, který se snad postupně daří realizovat – při čtyřnásobném spuštění benchmarku Octane 2.0 od Googlu jsme v malém redakčním testu dosáhli průměru 11 606 bodů u Firefoxu 30 a u nejnovější verze pak 12 138 bodů. Důležité je také zmínit, že Firefox 31 byl o něco rychlejší ve všech případech.

Firefox 31 - výsledek benchmarku Octane 2.0

Firefox 31 – výsledek benchmarku Octane 2.0

Novinky se udály i na poli bezpečnosti a např. SSL certifikáty jsou nově ověřovány pomocí knihovny mozilla::pkix. Krom vyšší odolnosti nabízí knihovna i snadnější údržbu, jelikož oproti původní sestává asi jen z dvacetiny řádků kódu. Prefer:Safe je dále nová funkce, umožňující předat webovému serveru informaci, zda je ve Windows či OS X nastavena Rodičovská kontrola.

Prefer:Safe jsou aktuálně schopny „přečíst“ třeba vyhledávače Bing či Google, které následně zobrazí jen „odpovídající“ výsledky. Tvůrci webů se mohou radovat i z početných vylepšení vývojářských nástrojů – Canvas Debugger ulehčí přípravu webových animací, Add-on Debugger pomůže při tvorbě doplňků a tzv. Eyedropper snad konečně plně nahradí hojně využívaný doplňěk ColorZilla. Novinek je mnohem více a pro jejich výčet je možné navštívit oficiální poznámky k vydání.

Vývojový harmonogram Firefoxu ESR

Vývojový harmonogram Firefoxu ESR

KL24

Spolu s Firefoxem 31 ESR byl vydán také Thunderbird 31, který kvůli komunitnímu vývoji nedoznal žádných velkých změn.

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?