Hlavní navigace

Firefox 4 beta 4 bude v pondělí, bude hardwarová akcelerace?

20. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři plánují v pondělí vydat čtvrtou betaverzi Firefoxu 4.0 s několika novinkami, mezi které měla patřit i  automaticky aktivovaná hardwarová akcelerace, tedy využití grafické karty skrze Direct2D pro vykreslování textu a další grafiky.

Právě hardwarová akcelerace hlavní důvod, proč preview verze Internet Exploreru 9 rychlostně excelují v graficky náročných testech. Vývojáři z Mozilly však stále cítí, že tato funkce není zcela připravená pro velké množství testerů, proto bude navzdory dřívějším plánům v základu deaktivována.

Kdokoli však bude mít zájem, může ji manuálně aktivovat již v současných betaverzích: do adresního řádku stačí zadat about:config, vepsáním gfx.font do textového pole odfiltrovat přebytečné záznamy a poklepáním na gfx.font_rendering.directwrite.enabled změnit hodnotu na True. Následně je potřeba přidat novou hodnotu klepnutím pravým tlačítkem a zvolením New | Integer, do názvu vepsat mozilla.widget.render-mode, hodnotu nastavit na 6 a restartovat prohlížeč.

Další novou funkcí ve čtvrté betaverzi budou takzvané Tab sets, tedy sady panelů umožňující seskupování panelů do skupin a z toho plynoucí lepší organizaci při práci s velkým množstvím panelů. Tuto funkci Mozilla představila už dříve v předchozích vývojových verzích pod názvem Tab Candy.

MMF24

Zdali se Firefox 4.0 beta 4 podaří vydat včas, nebo se opět opozdí jako předchozí betaverze zůstává prozatím otázkou, Mozilla však nechce, aby vznikl dojem, že vývoj je příliš pomalý a trvá déle než má. Proto navrhuje zrušit označování aktuální betaverze číslem a jednoduše vždy používat označení „nejnovější betaverze“, neboť dle oficiálně plánuje celkem sedm betaverzí, objevit se jich nakonec však může i více.

Zdroj: Neowin, mozilla.dev.planning