Hlavní navigace

Vyšel Firefox 64. Umožňuje hromadně pracovat s panely

11. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Předvánoční řada prohlížeče od Mozilly zlepšuje manipulaci s panely, přidává správce úloh, ale také ruší přijímání certifikátů od Symantecu.

Pokud vývoj internetových prohlížečů prožíváte, můžete Firefox 64 považovat za předčasný dárek k Vánocům. Co vám aktualizace přinese? Kromě opravených chyb – žádná slabá místa zabezpečení tentokrát na seznamu nevidím – se těšte na hromadné akce s panely. Více jich najednou vyberete tak, že při označování myší podržíte klávesu Ctrl. Panely pak najednou obnovíte, přesunete, přemístíte do kontejneru, pošlete do jiného zařízení, uložíte do záložek, případně samozřejmě zavřete. Zadáte-li do adresního řádku about:performance, přejdete do nového správce úloh. To je nástroj, který můžete znát zejména ze Chromu. Oproti němu ukazuje málo informací – uvidíte seznam otevřených stránek a důležitých prvků a jejich energetickou náročnost. Např. vytížení paměti zde nenajdete. Ve Windows 10 prohlížeč využívá nativní dialog pro sdílení, jenž vyvoláte v nabídce adresního řádku. Doplňky odstraníte klidně rovnou z nástrojové lišty pomocí kontextové nabídky. V této verzi Firefoxu došlo k plánovanému odstranění čtečky kanálů RSS, k čemuž tak musíte využít doplněk nebo jinou službu, viz článek Doplňky pro odběr

Certifikáty a výkon

Dále již Firefox 64 nedůvěřuje certifikátům od Symantecu. I to byl plánovaný krok (byť byl o jedno vydání odložen), k němuž se odhalily snad všechny prohlížeče. Aktivací tzv. link time optimization došlo ke zlepšení výkonu variant aplikace pro Linux a macOS (na Windows došlo už minule). Mozilla rovněž zapracovala na konfiguraci profilů pomocí zásad. I v macOS je pak dostupné WebVR.

To je z hlavních novinek všechno. Prohlížeč seženete na webu www.mozilla.org. Mimochodem, Mozilla nedávno oznámila, že rovněž pracuje na tom, aby svůj prohlížeč přenesla na zařízení s Windows a procesory ARM. Má tam namířen také Chrome, resp. Chromium, na jehož vývoji se čerstvě podílí i Microsoft.

Správce úloh ve Firefoxu nabízí jen základ. Doufejme, že s rozšířením záběru zobrazených údajů Mozilla nebude otálet Správce úloh ve Firefoxu nabízí jen základ. Doufejme, že s rozšířením záběru zobrazených údajů Mozilla nebude otálet

Byl pro vás článek přínosný?