Hlavní navigace

Stáhněte si Firefox 65. Podporuje formáty AV1 a WebP, lépe chrání sebe i vaše soukromí

30. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Po dalších několika týdnech vývoje přichází Firefox 65 a novinek nenabízí zrovna málo. Mozilla opět pracovala na zlepšení funkce pro ochranu soukromí uživatelů a uživatelek, podporuje ale i nové formáty nebo zlepšuje zabezpečení proti malwaru.

Na světlo světa se dostal Firefox 65 a vy si v něm mj. osaháte vylepšení týkající se ochrany proti sledování. Podle Mozilly bude soukromí tzv. buzzwordem roku 2019 a její prohlížeč na tento požadavek některých uživatelů a uživatelek reaguje tím, že konsolidací relevantních předvoleb tlačí na lepší srozumitelnost ochrany soukromí v prohlížeči. Teď už proto pouze volíte úroveň ochrany, zato nemusíte přemýšlet nad tím, jestli blokovat pouze některé sledovací prvky, nebo také cookies třetích stran. Detailní nastavení pro interesované samozřejmě zůstává. Přehlednější je také dialog s předvolbami stránky (otevřete jej tlačítkem se symbolem „i“ na začátku adresního řádku), jenž rovněž prozrazuje, jaké sledovací prvky program na webu detekuje. Ochranu proti soukromí Mozilla sama stále nezapíná, chce ještě chvíli testovat, experimentovat a sbírat data. Tip: Firefox 64 vám umožní hromadně pracovat s panely Opatrné tažení na branku jsme v hledáčku zaznamenali především loni na podzim, kdy došlo k přesunutí předvoleb na jedno místo. Oproti původním návrhům prohlížeč v nové verzi neindikuje, že by standardně blokoval cookies třetích stran

Další novinky ve Firefoxu 65

Do prohlížeče dle libosti přidáte či odeberete jazykové balíčky. Kvůli jinému jazyku tak už nemusíte stahovat a instalovat jinou jazykovou mutaci. Na platformě macOS je podporována funkce pro plynulé pokračování práce na jiném zařízení. To tedy využijete v případě, že používáte rovněž iOS. Na prohlížení navážete nejen při přechodu z mobilního Firefoxu, ale také ze Safari.

Na platformě Windows Firefox pro změnu podporuje formát AV1, který by v nadcházejících letech měl hrát velkou roli na poli videa. Mozilla se na vývoji formátu podílí. Dále do Firefoxu přidala podporu formátu WebP, za kterým zase stojí Google a který slibuje lepší kompresní poměr obrázků oproti široce rozšířenému a letitému JPG.

MMF24

Upravena byla i podoba podoba dialogu pro správu stránky, kde vidíte i nastavení ochrany soukromí Upravena byla i podoba podoba dialogu pro správu stránky, kde vidíte i nastavení ochrany soukromí

WebP používá minimum webů, jde ale o to, aby se (pro začátek) prosadil na těch nejnavštěvovanějších. Google samozřejmě na jeho podporu nezapomněl, takže jej využívá např. YouTube. Dále vám integrovaný správce úloh už vám oproti minule prozradí, kolik paměti stránka konzumuje. Firefox 65 i zlepšuje zabezpečení tím, že na počítačích a mobilech zapíná silnější ochranu, aby jej nenakazil malware.

Prohlížeč vás nově pokaždé upozorní na pokus o zavření okna s více panely bez ohledu na nastavení obnovy relace. Ochrana proti vyskakovacím oknům by měla být efektivnější, což zhodnotíme až v běžném provozu. Pro firmy Mozilla začala produkovat instalační programy formátu MSI. Firefox 65 si v případě zájmu stáhnete z mozilla.org/firefox.