Hlavní navigace

Firefox 8: konečně zaráží samoinstalace doplňků

8. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podvyživený seznam novinek? To ani tentokrát říct nemůžeme. Pár zajímavostí se v osmém Firefoxu najde. Po zásadním výkonnostním vylepšení v předchozí řadě přichází na paškál zase jiné důležitosti. Mozilla zatím docela dobře zvládá naplňovat očekávání co šest týdnů. Když vezmeme v potaz, že na vývoj nezbývá mnoho času, nemůžeme být z dodělávek příliš zklamaní.

Pokud jste se těšili na animace panelů, tak ty nakonec do konečného vydání zahrnuty nebyly. Způsobovaly více problémů než užitku, takže se budou muset kompletně předělat a setkáme se s nimi o několik Firefoxů později. Při přesouvání otevřených stránek se tedy aplikace chová jako doposud – jakmile panel uvolníte ze sevření ukazatele myši, zůstane na místě, aniž by tento přesun doprovázela oku lahodící efektní show. Pořád lepší, než abychom pak měli problémy s doplňky ovlivňující chování panelů, že?

Načítání panelů na vyžádání

Pokročilejší jedince bude zajímat užitečná předvolba, která se objevila v hlavní kartě nastavení. Dlouhou dobu nám aplikace umožňuje změnit startovací režim. Někdo se rád vrátí do bodu, v němž s prohlížením skončil, zatímco jiní raději vždy začínají znovu. Firefox se nijak nebrání ani jedné z těchto variant. Když vám při spuštění otevře prázdnou nebo domovskou stránku, není co řešit. Pakliže navazujete na předchozí relaci a nečiní vám problém nechat otevřených i několik desítek stránek, zaděláváte si na problémy.

Přes všechna výkonnostní vylepšení Firefox se v takovém stavu (zvlášť na pomalejších počítačích) nenačte zrovna bleskurychle, ale trvá mu, než zvládne obsloužit všechny uložené stránky. A než s ním můžete rozumně pracovat, uplyne někdy dost času. Výrazně si ale pomůžete, když necháte načítat jen ty panely, na které se ručně přepnete. Dříve tuto funkcionalitu poskytoval populární doplněk BarTab, který ale jeho vývojář dále nerozvíjí. Teprve teď tu máme náhradu a rovnou oficiálně od Mozilly.

Firefox se po spuštění (volitelně) nebude obtěžovat s nahráváním všech otevřených stránek, čímž si ušetříte paměť i čas procesoru. Postupné načítání lze zapnout v nastavení.

Doplňky, o které jsme se neprosili

Doplňky představují typickou dvousečnou zbraň. Většina z nich nám ochotně pomáhá zaplnit trhliny, která vývojáři v Mozille ve svém programu vynechali. Nabízí stovky, ba i tisíce funkcí. Naneštěstí je často zneužívají výrobci softwaru. Do počítače si nainstalujete nějaký program a on si klidně přidá do prohlížeče nějaký doplněk, aniž by se zeptal, zda smí. Děje se to dost často, přitom právě tyto doplňky často způsobují nestabilitu programu, poněvadž výrobce na jejich odladění a udržování většinou dost kašle.

Ona Mozilla na dálku některé zablokuje, avšak jen když se v nich najde bezpečnostní problém. Do té doby se Firefox boří do náplavy, kterou samozřejmě nikdo nechtěl. Vrcholem je, že tato rozšíření většinou nemáte šanci jednoduše odinstalovat. Po instalaci Javy uvidíte vedle Adblocku javovskou konzolu. Nokia nám nutí synchronizační doplněk. Microsoft sice propaguje Internet Explorer, ale do konkurenčního prohlížeče instaluje cosi, co má v názvu .NET. A nelze se toho zbavit.

V podstatě bylo na Mozille, aby se k tomuto problému nějak postavila a představila řešení. To přichází sice dost pozdě, určitě za něj ale budeme sakramentsky vděční. Microsoft sám ví nejlíp, jak mohou všelijaké zbytečné doplňky zpomalit celý Internet Explorer. Do svého dítka dokonce zabudoval měřidlo, které vám sdělí, jak moc nechtěné kousky softwaru zpomalují spuštění programu. Pak vyplouvá na povrch, jak se tato drobná a skrytá rozšíření všeho druhu podílí na degradaci výkonu obecně. Škodí nám pasivně, takže to leckdy přehlédneme.

Firefox na sklonku roku přináší příjemnou funkci, kterou bych se nebál přirovnat k blokování vyskakovacích oken. V době Internet Exploreru 6 každá druhá stránka otevírala nová okna, běžně plná reklam. Mozilla je dokázala blokovat a i takováto blbůstka se velmi pozitivně projevila na prohlížení. Mnohonásobně zvedla komfort při používání prohlížeče, což ostatně může platit také o blokování automaticky nainstalovaných doplňků. Ohnivá liška jim najednou nedovolí, aby vás obtěžovaly.

Když po startu zjistí, že třetí strana nainstalovala něco bez zeptání, Firefox si vyžádá vaši pozornost. Aby rozšíření fungovalo, budete jej muset povolit, do té doby zůstane deaktivováno. Pokud nyní zaktualizujete Firefox, rovněž dostanete příležitost zakázat, co si budete přát. A to rovnou najednou. Po aktualizaci proběhne kontrola kompatibility, která rovnou odhalí doplňky od jiných aplikací. V poslední kolonce se přímo dozvíte, kdo kterou z položek na seznamu nainstaloval.

Do toho program ihned dočasně zakáže také nekompatibilní rozšíření, povolí je až po aktualizaci, která kompatibilitu zajistí.

Takhle to vypadá na stávajících instalacích Firefoxu. Kdyby se vám stalo, že si do počítače přivedete doplňkovou nákazu až po čase, Firefox vás poté upozorní a opět bude na vás, jak se k tomu postavíte. Povolit či zakázat? To je na vás.

Internet Explorer 8 se chrání lépe

Prohlížeč však nic nezakáže, aniž byste o tom věděli. Pokaždé proto projdete schvalovacím procesem. Samotné doplňky se neodinstalují, pouze se deaktivují. Bylo by ovšem hezké, kdyby Mozilla umožnila jejich kompletní odinstalaci. Jedno je však jisté, už vás žádné nástrojové lišty a podobné záležitosti obtěžovat nebudou. Tomu říkám vysvobození.

Prostoru pro zlepšení bychom ale pořád našli dost. Ohnivá liška by se mohla inspirovat u modrého éčka a nabídnout nástroj, který by třeba změřil dobu, o níž jednotlivá rozšíření prodlužují dobu spuštění prohlížeče. Ideálně by mohl prozrazovat i paměťová nároky, nebo i nároky na diskový prostor. Zkrátka kompletní diagnostický nástroj, který by nám pomohl odhalit největší žrouty výkonu.

Osobně bych ocenil, kdyby prohlížeč podobně hlídal změnu vyhledávače. Když si nainstalujete takové ICQ, tak už se nástrojová lišta ukazovat nebude, ale výchozí vyhledávač se ztratí a místo něj zůstane ICQ Seach. Vždyť pokusy o změnu výchozí poskytovatele hledání si umí pohlídat i Internet Explorer 8. I to dokazuje, jak Mozille neustále ujíždí vlak. Problémy podobného charakteru neřeší pružně, všechno jí trvá a výsledek je rozpačitý. Ne, že bychom neměli radost z dnešního pokusu o nápravu jinak téměř nezvladatelné situace s doplňky, ale jistě byste si sami dokázali představit komplexnější a mocnější řešení.

Naneštěstí se nezdá, že by se v tomto měl Firefox nějak zlepšit. Zakazování doplňků nainstalovaných třetími stranami dělá své, ale další vylepšení by na sebe neměla nechat dlouho čekat. Bohužel nás Mozilla podle všeho nechá čekat ještě dlouho. Kdoví, zda se někdy dočkáme.

Maličkosti mají přednost?

Když už je řeč o vyhledávačích, ve Firefoxu se nově objevil Twitter. To ale neplatí pro českou jazykovou mutaci prohlížeče, kde si své pozice vytrvale brání osvědčená sada vyhledávačů. Zklamání z toho, že nemůžete obdivovat animace panelů, částečně vynahrazuje lehký facelift lišty navigace. Toho si všimnete především poté, co se přepnete z běžné velikosti tlačítek na menší. Tlačítka jsou zapuštěná do lišty, což budí o něco elegantnější dojem. U této úpravy si opět říkám, proč se vývojáři zabývají málo podstatnými detaily a neřeší teď raději akutnější problémy. Třeba nový panel stále zeje prázdnotou. To se časem změní, ale proč až tak pozdě?

Implementace dnes běžně požadovaných a oblíbených funkcí trvá Mozille někdy i celé roky. Opravdu se nedivím, že někomu s Firefoxem došla trpělivost.

Místo řešení nejzávažnějších témat se přesunují nabídky, takže v Knihovně stránek můžeme navštívit historii stahování.

CS24

První dojem dobrý

Bylo by škoda zakončit příliš negativně. Novinky považuji bez výjimky za příjemné, leč některé z nich ukazují, jak moc je Mozilla pozadu a s velkým zpozděním se jen snaží dohnat konkurenci. Lehké úpravy vzhledu Firefox zkrášlují, dotazování na instalaci doplňků od softwaru třetích stran velmi pomůže zvládnout nápory automatického přidávání rozšíření. Velkou pochvalu si ohnivá liška zaslouží za možnost načítat po spuštění otevřené stránky postupně, během prohlížení.

Tradiční dávku radosti Firefox rozdá webovým vývojářů, neboť opět zlepšuje své schopnosti zpracovat HTML5 a jiné technologie. Díky tomu dovede zobrazit například kontextové nabídky tvořené právě v HtML5.