Hlavní navigace

Střídání stráží. Mozilla na mobily s Androidem vypustila Firefox Daylight

27. 8. 2020

Sdílet

V první třetině července jsme předeslali, že se Mozilla definitivně chystá nahradit starý Firefox na Androidu novým. Ke změně má silnou motivaci. Jestliže se podíl používanosti jejího prohlížeče na tradičních počítačích už mnoho let po sobě postupně ztenčuje, na mobilech se jí dokonce nikdy nepodařilo dosáhnout významnějšího podílu. (Aktuálně je to asi 0,7 %.) Organizace čelí finanční krizi a propouští.

Při příležitosti vydání Firefoxu 80 na tradičních počítačích se rozhodla před koncem srpna definitivně „zmáčknout červené tlačítko“ a vypouští ven od základu předělaný Firefox. Je rychlejší a vypadá jinak než původní produkt. Novinka je oficiálně označována jako Firefox Daylight. Podobně byl v roce 2017 nový desktopový prohlížeč pokřtěn jako Firefox Quantum. Mozilla tím naznačuje výraznou změnu.

Nové prostředí vám dává na výběr, jestli chcete mít adresní řádek v horní, nebo naopak v dolní části obrazovky. Významným konceptem jsou sbírky. Stránky můžete snadno přidávat do kolekcí a tyto kolekce pak celé otevírat. Máte-li např. ranní rutinu čtení zpráv na vybraných webech, můžete si ji takto usnadnit. Nový prohlížeč nabízí ochranu proti sledování stejně jako Firefox na tradičních počítačích.

KL24

Vynechány nebyly ani doplňky, byť jich zatím Firefox Daylight podporuje jen pár. Na domovskou obrazovku svého zařízení s Androidem si i přidáte odkaz vedoucí přímo do režimu soukromého prohlížení. Podporován je i režim obraz v obraze. Mozilla se zaklíná soukromím, je ve výchozím stavu Firefox sdílí data o používání jednotlivých funkcí s marketingovou firmou Leanplum. Novému prohlížeči jsme se podrobně věnovali před pár týdny, takže vás v případě zájmu odkáži na článek Úplně nový Firefox pro Android klepe na dveře. Nový Firefox najdete v Google Play Storu.

Zdroje: The Mozilla Blog | NetApplications.com

Byl pro vás článek přínosný?