Hlavní navigace

Firefox: verze s dlouhodobou podporou budou

23. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátké vývojové cykly firmu donutily změnit dosavadní chování. Každý Firefox byl podporován nejméně půl roku po vydání nové hlavní verze (malé bezpečnostní aktualizace se nepočítaly). Jenže když nové hlavní verze přichází každých šest týdnů, není v silách Mozilly udržovat je všechny při životě několik měsíců. V jednu dobu by tak přežíval zbytečně vysoký počet různých Firefoxů a podpora by se nedala zvládnout.

Takže s každým novým vydáním upadá staré do zapomnění, první na řadu přišla čtvrtá generace prohlížeče, a to hned po vypuštění páté. Podobný osud potkal „pětku“ a zanedlouho takto umře „šestka“. Popsaný přístup opravdu nevyhovuje firmám, protože se tím zbytečně zvyšují investice do ověřování kompatibility prohlížeče. Realitou se tak stane existence verzí s rozšířenou podporou.

Tyto dlouhodobě podporované edice Firefoxu by měly vycházet jednou za 30 týdnů (něco málo přes půl roku) a aktualizace pro ně budou vycházet 42 týdnů. Po vydání nové dlouhodobé edice tedy budou mít všichni na přechod dost času, během oněch 12 týdnů si firmy stihnou otestovat nový kód otestovat a nasadit jej. Situace ilustruje graf:

CS24

První dlouhodobě podporovaný Firefox ponese číslo 8 nebo 9, podle toho, zda se s ním setkáme buď za šest, nebo dvanáct týdnů. Malé aktualizace by měly kopírovat cyklus zveřejňování „běžného Firefoxu“, takže je očekávejte vždy jednou za šest týdnů. Neplánovaně mohou nicméně stále vyjít kdykoliv, když se objeví naléhavý bezpečností (nebo jiný) problém.

Zdroj: Mozilla.cz