Hlavní navigace

Firefox x64 už je pro uživatele Windows výchozí. Je bezpečnější a stabilnější

17. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla oznámila, že uživatelé s 64bitovou edicí Windows už při stahování nové verze Firefoxu dostanou rovněž 64bitovou verzi. Zatím to platí jen na běžné stránce se standardním instalátorem. Najít a stáhnout je nadále možné i 32bitovou variantu.

Podle interních statistik Mozilly je 64bitový Firefox citelně stabilnější, telemetrie ukazuje o 39 % méně pádů než na 32bitové verzi. Prohlížeč je také bezpečnější. Díky technologii ASLR se Firefox v paměti spouští na náhodných adresách, což má znemožnit některé typy útoků. Prohlížeč by díky využití více paměti a nových instrukcí měl být také rychlejší.

Tip: Firefox 55 přináší tisíc a jednu novinku. Především jde o technologická vylepšení

Zatím se však 64bitová verze nestihla příliš rozšířit. Interní čísla ukazují, že 75 % uživatelů s Windows už má 64bitový systém. Ale 72 % jich používá 32bitový Firefox a jen 3 % ten 64bitový. To by se mělo v budoucnu změnit. Mozilla plánuje, že uživatelům vnutí 64bitový Firefox při aktualizaci prohlížeče.

MMF24

Podle loňského plánu přitom měl být 64bitový Firefox v online instalátoru výchozí už v prvním čtvrtletí 2017 (došlo k tomu až nyní) a během druhého či třetího čtvrtletí měl Firefox automaticky upgradovat všechny 32bitové verze na 64bitových verzích Windows.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-156-s-michalem-stankem-o-firefoxu/