Hlavní navigace

FireWire také slaví, byly vyrobeny dvě miliardy konektorů

14. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sériové rozhraní FireWire slaví velké výročí, výrobci už dodali dvě miliardy konektorů. Stačilo na to 15 let vývoje. U jeho zrodu stále v roce 1986 Apple spolu s dalšími firmami, tentýž rok jej příhlásili Institutu pro elektrotechnické a elektronické inženýrství a vznikl standard IEEE 1394. FireWire je obchodní název Applu, spolutvůrce Sony používá název i.LINK a Texas Instruments pak Lynx.

FireWire v podobě, jaké jej známe dodnes, přišel v roce 1995. Pracoval ve čtyřech rychlostních pásmech: 100, 200 a 400 Mb/s. Za sedm let se objevil FireWire 800 s dvojnásobnou propustností. Verze 1600 a 3200 jsou navrženy, ale na jejich nasazení se stále čeká. Ani Apple s nimi nijak nespěchá.

MSI P67A-GD65 FireWireFireWire na desce MSI P67A-GD65, zdroj: ExtraHardware

FireWire vždy soupeřil s USB, v poslední implementaci USB 3.0 už ale výrazně poskočil co do teoretické propustnosti a hlavně nasazení v koncových zařízeních. USB je univerzálnější, FireWire mířil spíše do profi sféry. Největší boom zažil v období páskových DV kamer. Teď s příchodem flashových pamětí jej rovněž vytlačuje USB. FireWire ale stále naleznete na některých externích discích. Výhodou byla nulová režie procesorem (oproti USB), ale zde už má dny také sečteny kvůli eSATA.

Nechci být škarohlíd, ale třetí miliarda konektorů bude daleko, jestli FireWire tuto metu ještě vůbec kdy pokoří.

Zdroj: Engadget